ANKARA (İHA) - Tehlikeli madde taşıyan araçlara tünellerden ve Boğaz Köprüsü'nden geçiş yasağı geliyor.
Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, tehlikeli madde taşıyan araçlara yönetmelikle sınırlama getireceklerini belirterek, "Artık tehlikeli madde taşıyan araçlar tünellerden geçemeyecek" dedi.
Kara Ulaştırma Genel Müdürü Aydın, hazırlanan 'Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliği Taslağı'na göre, patlayıcı madde yüklü araçlar Boğaz Köprüsünden ve Marmaray projesi kapsamında inşaatı devem eden "Tüp Geçit"den istediği zaman geçemeyeceğine dikkat çekti.
Tehlikeli madde yönetmeliğinin taşımada da A'dan Z'ye sınırlama getirdiğini bildiren Aydın, mevcut durumda patlayıcı madde taşıyan araçların boğaz ve tünellerden geçişleri sırasında hiçbir sınırlama bulunmadığını belirterek, "Şuan, tehlikeli madde taşıyan araçlar, Boğaz köprüsünden, tünelden, meskun mahalden hiçbir sınırlama olmadan geçebiliyor.Yönetmelikle, sınırlama getiriliyor. Her tehlikeli madde taşıyan artık istediği tünelden geçemeyecek. Onlar için, şehir içinde ve şehirlerarasında izleyeceği güzergahlar bile belirlenecek. Bu güzergahlar Valilikler tarafından tespit edilecek. Türkiye açısından çok önemli bir düzenlemeye imza atıyoruz" diye konuştu.
Aydın yönetmelikle, patlayıcı ve radyoaktif madde taşıması yapan taşıtların, belediye sınırları içerisinden geçmeleri de yasaklandığını dikkat çekerek, "Mevcut güzergahlar üzerinde, tadilat, doğal afet gibi zorunlu hallerin oluşması halinde, bu tür araçlarımız trafik polisi nezaretinde, otoyol, çevreyolu, devletyolu ve daha önce belirlenmiş güzergahlardan geçişlerine imkan tanınacak" şeklinde konuştu.
Hazırlanan yönetmelikte şartlara uymadan hareket eden araç sahipleriyle şoförüne ağır cezalar kesileceğinin altını çizen Talat Aydın, "Uygulanacak para cezası 200 milyondan 5 milyara kadar çıkabileceği gibi, cezai işlem, genel müdürlük tarafından şirketlere verilen yetki belgelerinin iptaline kadar gidecektir" dedi.
"GÖNDERENDEN TESLİM ALANA KADAR HERKESE SORUMLULUK"
"Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliğe Taslağı' ile, kurallara uymadıkları için sadece tehlikeli madde taşıyan şoför veya şirket sahibi sorumlu tutulmuyor" diyen Kara Ulaştırma Genel Müdürü Aydın, şunları söyledi:
"Tehlikeli madde taşımacığında A'dan Z'ye herkese ayrı ayrı sorumluluklar yükleniliyor. Buna göre, gönderen, paketleyen, yükleyen dolduran, taşımacı, taşıt sürücüsü ve araçta bulunan diğer görevliler de yapması gereken işlemlerden sorumlu tutuluyor. Sorumlular bununla da sınırlı değil. Teslim alan, Tank-Konteyner-Depo işletmecilerinede yükümlülükler getiriyoruz. Mesela, taşıt sürücüsü, tehlikeli madde içeren ambalajları açamayacak. Ya da zorunlu haller dışında da aracın motoru kapalı tutulacak".
Tehlikeli maddelerin yurt dışından, deniz veya havayolu ile gelmesi halinde, standarda uygun olup olmadığı da denetiminin yapılacağını bildiren Aydın, "Eğer tehlikeli maddeler, uluslararası standartlar uyarınca sınıflandırılmış, paketlendirilmiş ve etiketlendirilmiş ise, yurt içinde karayolu ile taşınmasına izin verilecek. Bu iznin verilmesi için, şirketin güvenlik danışmanı tarafından hazırlanmış olan ve alınması gereken güvenlik tedbirlerini içeren bir raporu ibraz etmek zorunluluğu bulunuyor. Aksi halde tehlikeli maddenin karayolu ile taşınmasına izin verilmeyecektir" şeklinde konuştu.