Suriye'nin Dera kentindeki hastaneye, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda ölen 37 protestocunun cesedinin getirildiği bildirildi. El Cezire televizyonu, bir hastane yetkilisine dayanarak verdiği haberde, bir haftadan bu yana kentte güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmalarda ölen 37 kişinin cesedinin hastaneye getirildiğini belirtti. Suriye'nin güneyinde yer alan ve Ürdün sınırında olan Dera kenti günlerdir hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın da mensubu olduğu Baas Partisi'nin elindeki Alevi iktidar 1963'teki darbeden bu yana olağanüstü hal yasası ile ve muhalif gruplara yönelik baskıyla 48 yıldır ülkeyi yönetiyor. Ürdün sınırındaki Dera kentinin nüfusunun çoğunluğu Sünni. Kent bugüne kadar Baas Partisi'nin kalesiydi. Şimdi ise hükümet karşıtı gösterilerin merkezi. Gösterilerde bir tabu da yakılıyor. Suriyenin dış politikası özellikle de Şii İran'la ilişkiler eleştirilerin hedefinde.
SURİYE İSYANI NEDEN FARKLI?
Suriye, hem bölgedeki siyasi dengeler, hem de ülkenin etnik yapısı açısından isyanların patlak verdiği ülkelerden farklı bir konumda. Nüfusun yüzde 70'inin Sünni olduğu ülkede iktidar nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Alevilerin elinde.
Türkiye de gerek komşusu olması, gerekse etnik ve dini yapısındaki benzerlik nedeniyle Suriye'yi yakından takip ediyor. Beşar Esad'ın babası Hafız Esad'ın kansız bir darbeyle iktidara geldiği 1970'ten beri iktidarda olan Baas Partisi, ülkeyi oluşturan farklı etnik gruplar arasında kendini birleştirici bir unsur olarak gösteriyor.
Bu nedenle Suriye'de etnik gerginlik, Şii isyanlarıyla çalkalanan Bahreyn, Yemen ve hatta Suudi Arabistan'daki gibi isyana dönüşmüyor. Ancak ülkede hükümet karşıtlığının güçlenmemesinde Esad yönetiminin bölgede ABD ve özellikle İsrail karşıtı politikalarının büyük rolü var.
İsyanlar sonucu istifa etmek zorunda kalan Mısır'ın ve Tunus'un Batı yanlısı eski devlet başkanları Hüsnü Mübarek ve Abdülaziz Buteflika'dan farklı olarak Beşar Esad yönetimi, Ortadoğu'da ABD politikalarına karşı önemli öznelerden biri. Beşşar Esad, son dönemde ülkede ABD karşıtı politikalarını yumuşatmış olsa da hala Lübnan'da Hizbullah'a ve Filistin direnişine desteğini sürdürüyor.