HABER

TEİS: "Sahte ilacı eczacı değil depo kontrol eder"

TEİS: "Sahte ilacı eczacı değil depo kontrol eder"

ANKARA (ANKA)- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bir ilacın sahte olup olmadığını eczacının değil, depoların kontrol etmesi ve eczanelere sahte ilaç vermemesi gerektiğini açıkladı.

Nurten Saydan yaptığı açıklamada, sahte ilaçla ilgili olarak son günlerde basından izlenen üzücü olayların eczacılık camiasında büyük üzüntü yarattığını bildirdi. "Ahlaksızın mesleği olmaz" diyen Saydan, münferit olayları tüm eczacılık camiasına fatura etmenin ne vicdana, ne de insanlığa sığdığını kaydetti. Saydan, eczanelerde bulunan ve hastalara verilen ilaçların sadece ecza depolarından alındığını belirterek, eczacıların, Sağlık Bakanlığından ruhsat alarak açılmış olan ecza depolarından aldığı ilaca güvendiğini dile getirdi. Saydan, "Eczacılar olarak depolarımızdan gelen ilaçların imal ve son kullanma tarihlerini kontrol ederiz ve gelen ilaçları kutusu ezik, yırtık, miadı geçmiş ya da görüntü olarak hastaya sunumu uygun olmayanları gelen fatura eşliğinde depoya iade ederiz" dedi.

Alınan bütün ilaçların faturalı olduğunu söyleyen Saydan, yasaya göre, mevzuata uygun şekilde ruhsatlandırılmamış veya sahte ürünler ile hatalı üretildiği veya bozulmuş olduğu tespit edilen veya kullanım süresi dolmuş ürünlerin satışının yasak olduğunu belirterek, mevzuata göre bu ilaçların depolardan eczanelere satılmaması gerektiğini açıkladı. Saydan, "Yasal sorumluluk tamamen ecza depolarına ve denetleme sorumluluğu da Sağlık Bakanlığına aittir. Yaşanan son olaylara baktığımızda depoların sistemlerine giren bu tip ilaçların sorumluluğu eczacılara fatura edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

"Sahte ilaçların ruhsatlı depolarda işi ne"

Sahte ilaçlara bazı ruhsatlı depolarda rastalanabildiğini savunan Saydan, şöyle devam etti:

"Düşünün, bir hastanız geliyor ve reçetesinde kutusu 5 bin YTL olan bir ilaç yazılı, depoya sipariş veriyorsunuz, ilaç faturası kesilip geliyor ve siz kupürünü kesip hastanıza veriyorsunuz. Reçete faturası kesilip kuruma gönderiliyor, kurumda kontrole giriyor ve size kestiğiniz kupürün sahte olduğu söyleniyor, suçlanıyorsunuz. Firma ya da bakanlık tarafından hiçbir açıklama bilgilendirme yapılmamışsa, ilacın kutusu üzerinde orijinal kutusundan farklı hiçbir değişiklik yoksa, orijinal ilacın üzerinde hiçbir uyarı ya da işaret bulunmuyorsa ve üstüne üstlük depodan faturası ile alınmışsa bu ilacın kutusunun sahte olup olmadığını eczacı nasıl ayırt edecektir?"

En Çok Aranan Haberler