YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEİS: Tasarruf için reçeteye ilaç adı değil etken madde yazılsın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), aile hekimliğinden 3 lira reçete parası alınması ve ilaçta küçük...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), aile hekimliğinden 3 lira reçete parası alınması ve ilaçta küçük ambalaja geçilmesinin beklenen tasarrufu sağlamayacağı görüşünde. Sendika Başkanı Nurten Saydan, “Aile hekimliğinden reçete parası alınması ve ambalaj küçültmeyle tasarruf olmaz. Tasarruf edilmek isteniyorsa reçetelere ilaç adı değil etken madde yazılsın.” dedi.
TEİS, Başkan Nurten Saydan, reçete parası veya küçük ambalajlı ilaç uygulamasının bir fayda sağlamayacağını öne sürdü. Yazılı bir açıklama yapan Saydan, aile hekimliğinden 3 lira reçete parası alınması ve ilaçta küçük ambalaja geçilmesini değerlendirdi. Daha önce aile hekimliklerinden para alınmasının Danıştay tarafından durdurulduğunu aktaran Saydan, şunları ifade etti:
“Bir çok Avrupa ülkesinde kişi başına ilaç harcamaları (İtalya 429 dolar, Almanya 495 dolar, İspanya 503 dolar) Türkiye’deki kişi başına yıllık 133 dolar olan ilaç harcamalarını ikiye, hatta üçe katlıyor. Söylenenlerin aksine kişi başı ilaç harcamamız oldukça düşüktür. Eğer SGK kendince ilaç harcamalarını düşürmek istiyorsa hastaya ilaç eğitimi verilmelidir. Doktorların reçete yazarken hastalarına zaman ayırması ve bilgisayarlardan hastaların daha önce kullandıkları ilaçları kontrol etmeleri sağlanmalıdır. Reçetelere ilaçlar ‘etken madde’ olarak yazılmalıdır. Böylece ilacın adının değil içindeki etken maddenin tedavi edici olduğu vurgulanacaktır. Bu durum öncelikle eşdeğer ilaçlarla başlanmalıdır. Etken madde ile reçete yazılımı SGK’ya yüzde 20’lik tasarruf sağlayacaktır.”
İlaç ambalajlarının küçülmesinin de tasarruf tedbirleri arasında olduğuna işaret eden Saydan, bunun da işe yaramayacağını savundu. Saydan, şu örneği verdi:
"Basit bir örnek verecek olursak, herkes tarafından bilinen ağrı kesicinin 10 ve 20 tabletlik formları arasındaki fiyat farkına bakarsak; 10 tablet 4,91 TL, 20 tablet 7,62 TL. Yani 2 kutu 10 tablet için SGK 9,82 lira ödemeyi mi düşünüyor? Bu durum raporlu hastalarda daha da masraflı olacak. Örneğin, diyabet, kalp,tansiyon hastalarımız 90-100 tabletlik bir kutu ilaç yerine 10’ar tabletlik 9-10 kutu ilaç almak zorunda kalacaklar. Bu durum SGK ya hiç de tasarruf olarak yansımayacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler