HABER

TEİS'ten "ilaç harcamaları" araştırması

ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) yaptığı araştırmaya göre, ilaç dışı sağlık harcamalarında hastane giderleri ve medikal ürünler başı çekiyor.

Araştırmaya göre, 2005 yılı faiz dışı harcamalarında hedeflenen sağlık hizmeti harcaması 5 milyar 988 milyon 167 bin YTL iken, bu hedef aşıldı ve rakam 7 milyar 342 milyon 130 bin YTL olarak gerçekleşti. TEİS, ilaç dışı medikal ürünlerin denetimlerinin arttırılması halinde tasarrufa gidileceğini savunuyor. TEİS'in, kurumların yayınladıkları verileri kıstas alarak yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre, konsolide bütçeye tabi kurumların 2005 yılı faiz dışı harcamalarında hedeflenen sağlık hizmeti harcaması 5 milyar 988 milyon 167 bin YTL iken bu hedef aşıldı ve rakam 7 milyar 342 milyon 130 bin YTL olarak gerçekleşti. Konsolide bütçeye tabi kurumlar dışında kalan Bağ-Kur'un 2005 yılı sağlık giderleri toplamı 3 milyar 625 milyon 815 bin YTL (2004 yılına göre yüzde 2.5 azalma oldu), Emekli Sandığı'nın 2005 yılı sağlık giderleri toplamı 2 milyar 917 milyon 45 bin 576 YTL oldu. Emekli Sandığı harcamasının içindeki ilaç harcaması 1 milyar 607 milyon 42 bin 801 YTL, SSK'nın 2005 yılı sağlık harcaması ise toplam 7 milyar 677 milyon 105 bin YTL olarak gerçekleşti. SSK'nın 2005 yılı dışardan alınan sağlık hizmeti giderlerinde yüzde 79.5 oranında artış yaşandı. Yeşil Kart ve konsolide bütçeye tabi kurumların ilaç harcamaları hariç sadece bu üç kurumun 2005 yılı toplam sağlık harcaması gideri 14 milyar 219 milyon YTL oldu. Türkiye ilaç pazarının tamamının 2005 yılında 8 milyar 900 milyon YTL olduğunu belirten TEİS yetkilileri, sadece bu üç kuruma ait harcama tutarının tüm Türkiye'de tüketilen ilaç miktarının neredeyse iki katı olduğuna dikkati çekti. TEİS'in araştırmasında Yeşil Kart harcamasının 2005 yılında 1 milyar 700 milyon YTL'nin üzerinde olduğu belirlendi. Yeşil Kart harcamalarında bütçe harcamasının gerçekleşme oranı 2005 yılında yüzde 157.3 olarak hedeflenenden yüzde 57.3 fazla bir harcama gerçekleşti.

TEİS'e göre, giderlerdeki bu fazlanın en önemli nedeni Yeşil Kartlıların hastane ve ilaç dışı medikal ürün giderlerindeki artış. Konsolide bütçeye tabi kurumlardaki ilaç harcamalarının gerçekleşme oranı 2005 yılında yüzde 94 olarak gerçekleşerek tasarruf sağlanırken, ilaç dışı sağlık harcamalarındaki artış yüzünden toplam sağlık giderlerinin gerçekleşme oranı yüzde 123 olarak gerçekleşti. İlaç harcamalarında sağlanan tasarrufun özellikle özel hastanelerden hizmet satın alınmaya başlanması ve ilaç dışı medikal ürünlerdeki tüketimin artması ile oluşan toplam sağlık harcamalarında yaşanan artışı dengeleyemediğini belirten TEİS, ilaç harcamalarında yapılan tasarruf tedbirlerini 'Bumerang tipi harcama kesintileri' olduğunu, bu kesintilerin hem halk sağlığı üzerine hem de ekonomiye maliyetinin ağır olacağını savundu.
İlaç harcamalarında serbest eczanelerden sunulan sağlık hizmetinin yaklaşık 35 milyon insanın sisteme dahil olmasıyla 2 kat artmasına rağmen, ilaç harcamalarında enflasyonun altında bir oranda sadece yüzde 10'luk bir artış yaşandığını ifade eden TEİS, "İlaç dışı medikal ürün pazarının geçtiğimiz yıl yaklaşık 8 milyar dolarlık bir büyüklüğe eristiği de göz önünde bulundurulduğunda ilaç dışı sağlık giderlerinin en az ilaç harcamaları kadar denetim altına alınması gerektiği gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır. TEİS olarak ilaç dışı sağlık harcamalarının azaltılması yönünde acil tedbirler alınmasını, özellikle medikal ürünlerin maliyetleri ve tüketimleri konusunda denetimlerin arttırılmasını ve ilaç dışı medikal ürünlerin de, ilaç gibi ruhsatlandırılarak fiyatlarıma sini istiyoruz. Bu önlemler sağlık giderlerinde önemli bir tasarruf sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler