YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tek Bir Çivi Kullanılmadan Yapılmış 800 Yıllık Minber

Kayseri'de 1173 yılında dönemin Selçuklu hükümdarı Şah Mehmet Melikgazi tarafından yaptırılan Ulu Camii'nin çivi kullanılmadan yapılan minberi, 800 yıldır orijinalliğini

Kayseri'de 1173 yılında dönemin Selçuklu hükümdarı Şah Mehmet Melikgazi tarafından yaptırılan Ulu Camii'nin çivi kullanılmadan yapılan minberi, 800 yıldır orijinalliğini koruyor.

Ulu Camii Müezzini İsmail Hakkı Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 800 yıl önce yapılan minber üzerinde ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerinin görülebileceğini söyledi.

Minberin detaylı bir şekilde incelendiğinde üzerindeki Ayetel Kürsi işlemesinin görülebileceğini belirten İsmail Hakkı Solmaz, "Bu ayet işlemeleri 1950'li yıllara kadar caminin duvarlarına asılıydı. 1950'li yıllardan sonra işlemeler duvardan alınıp tekrar yerine takıldı. 10 yıl önce minber üzerinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yeni bir bakım yaptırıldı" dedi.

Minberin 800 yüzyıl geçmesine rağmen hala kullanılabilir halde olduğunu vurgulayan Solmaz, "800 yıllık bir eser. Minber yapılırken en kaliteli malzeme kullanılmış. Eser oluşturulurken tek bir çivi bile kullanılmamış. O dönem ki ahşap işçiliğine bugün ulaşılamaz. Caminin 250 yıl önce yapılan kürsüsü de minbere benzetilmeye çalışılmış. Üzerindeki işlemecilik ve oymacılık Selçuklu dönemindeki eserlere benzetilmeye çalışılmış, ama aynı kalite yakalanamamış. Minberdeki incelik yakından bakıldığı zaman daha iyi fark ediliyor" diye konuştu.

Minber üzerinde yapım aşamasında oluşan boyaların Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından temizlendiğini ifade eden Solmaz, şunları kaydetti:

"Yetkililer ciddi manada özen gösterdi. Minberimiz hala kullanılır durumda. Bunun boyalarının temizlenmesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından 1 ay gibi bir zamanda gerçekleştirildi. Biz de elimizden geldiği kadar gözetmeye ve kollamaya çalışıyoruz. Zarar gelmemesi için çabalıyoruz, ama daha fazla emniyet tedbiri alınmasını istiyoruz. Çünkü tarihi bir eser. En azından etrafının çevrilmesi lazım. Bu da benim şahsi görüşüm. Yapımından bu yana 800 yıl geçmiş. Nesillerimiz bu tarihi yapıyı görsün."

-Cami'deki su kuyusu-

Caminin yapılışı sırasında su kıtlığı yaşandığını anlatan cami müezzini Solmaz, şunları şunları söyledi:

"İnşaat sırasında bütün mahalle ve civar bölgelerde su kıtlığı yaşanmış. Şah Mehmet Melikgazi Hazretlerinin rüyasında caminin içerisinde bir bölge tarif ediliyor ve oradan su ihtiyacının giderileceği söyleniyor. Orası kazılıyor ve çok kısa bir mesafeden su çıkarılıyor. Çıkan suyun da zemzem seviyesinde şifalı bir su olduğu söyleniyor. Bütün cemaatimiz de bilir, arefe günleri açılır ve ihtiyacı olan herkese bu su dağıtılır. O dönem içerisinde mahalle halkı uzun bir süre çıkrık vasıtasıyla cami içerisindeki kuyudan su ihtilacını karşılamış. Halılarımız tek tip olduğu için kuyumuzu açamıyoruz. Şimdi de içinde su var."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler