Pırlanta, eşsiz güç, güzellik ve kalıcı sevgi anlamına gelir. Uzun yıllardır, evle teklifi alan genç kızlara müstakbel damat tarafından ilk takılan yüzük de tek taş pırlantadır. Peki gelinlere tek taş pırlanta yüzük takma geleneği nereden geliyor?
Pırlanta nişan yüzüklerini ilk olarak 1930'larda popüler oldu. 1965 yılında ABD'deki tüm yeni gelinlerin yüzde 80'ine pırlanta yüzük hediye edildi.
Pırlanta nişan yüzüğü tarihi
Bir adam evlenme teklifi kabul edilmesi üzerine bir nişan yüzüğü ile yaptığı teklifi resmileştiriyor. Antropologlar, bu geleneğin eşleri kocalarının sahipliğini gösteren, Roma kökenli olduğuna inanıyorlar.
Tarihte bilinen ilk olay ise, 1477 yılında, Avusturya Arşidük Maximillian, nişanlısı Burgundy Mary için rekor büyüklükte pırlanta taş göndermesi olarak biliniyor. Bu olay, Avrupa aristokrasisi ve soylular arasında pırlanta yüzüklere ilgiyi bir anda arttırıyor.
Duygusal Victorialılar diğer değerli taşlar, kıymetli metaller ve mine süslü niyşan yüzükleri tasarlıyorlardı. Edward döneminde halka üzerine monte edilen tek taş yüzükler moda olmaya başladı.
Pırlanta, 1870'li yıllarda Afrika elmas madenlerinin keşfine kadar çok gözde, çok nadir ve pahalıydı.
Pırlanta alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Pırlanta satın alırken dikkat edilmesi gereken 4 unsur vardır. Kesim, renk, berraklık ve karat..
Kesim: Bir pırlanta doğanın etkisinin yanısıra kesme hataları veya kötü uygulamalar sebebiyle değerini kaybedebilir. Kesim hataları, pırlantanın parması üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kesim aynı zamanda pırlantanın şeklini de belirleyecektir. En yaygın şekli yuvarlak kesimdir. Ama diğerleri zümrüt, armut, markiz, prenses, oval ve kalp şekli bulunmaktadır.
Renk: En değerli ve nadir renk, beyaz olduğu yani renksiz olduğu söylenmektedir. Kuyumcular arasında "D" notu renksiz pırlanta anlamına gelir. Renk skalası "Z" ye kadar gitmektedir. Renkler, pırlantanın tonları hakkında size fikir verebilir. Eğer kuyumcunuzdan sertifikalı bir pırlanta satın alıyorsanız, renk skalasını görebilirsiniz.
Berraklık: Birçok insan için pırlantanın berraklığı önemsiz bir ayrıntı olarak görülebilir. Ancak kuyumcular, büyüteçlerle baktıklarında pırlantının içinde bulut veya tüy gibi doğanın parmak izlerini görürler. Bunlar çıplak gözle görünmezler. Ancak pırlantanın değerini gösteren göstergelerden biridir.
Ayarı: Bir pırlantanın ağırlığı ve boyutu karat olarak ölçülür. Bir karat 0.2gm veya 200mgm'a eşittir. Bir karat nokta olarak adlandırılan 100 küçük birime ayrılmıştır. Örneğin, bir kırat dörtte üçü 75 puandır. Bir nişan tektaş pırlanta yüzük, ortalama olarak 1 karat ile yarım karat arasında olmalıdır.
Not: Uzmanlar pırlanta gibi değerli taşların her zaman sertifikalı olarak satın alınması gerektiği konusunda uyarıyorlar.