HABER

TEKAM'dan Magnezit araştırması

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, kaliteli magnezit sahalarının yabancıların eline geçmesinin ülke kazancını çok aza indirdiğini söyledi.

Magnezit madeni üzerine yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıklayan Kaya, son 10 senedir dünya magnezit endüstrisinin bazı ana değişimlere şahit olduğunu belirtti. TEKAM Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, ısıya dayanıklı tuğla (refrakter) sektörünün magnezit için talep hacminin, düşük fiyatlı Çin sinterleri ve daha sonra ergimiş magnezyanın kolay bulunmasıyla birlikte azaldığını kaydederek, "Bu da bazı batılı ve ülkemizdeki magnezit üreticilerinin üretimlerini durdurmasına ya da diğerlerinin refrakter dışı pazarlara yönelmesine sebep oldu. Son zamanlarda Çin'in durumu; iç piyasa talebinin patlaması, hammadde kıtlığı, yüksek fiyatlar ve artan navlum ücretleri, batılı çelik pazarlarının toparlanması, özel pazar fırsatları, magnezit ve türevlerinin Çin dışından teminini arttırdı" dedi.

Amerikan Jeoloji Dairesi'ne (USGS) göre, dünya magnezit rezervinin 2 milyar 200 milyon ton civarında olduğunu açıklayan Kaya, "Bunun 65 milyonu, yani yüzde 3'ü Türkiye'dedir. Çin, Kuzey Kore ve Rusya, en büyük magnezit yataklarına sahip ülkedir. Türkiye, dünyada 5. büyük rezerve sahip bir ülkedir. Son 3-4 yıldır hem Türkiye'de hem de dünyada magnezit üretimi artış eğilimini sürdürmektedir" diye konuştu.

Muammer Kaya, Çin'in magnezya sağlayamaması sebebiyle ABD'de magnezit refrakter tuğla sıkıntısı doğabileceğinin altını çizerken, büyük ve önemli magnezit kaynaklarına sahip olan Çin'in, magnezit üretim kapasitesini iç ve dış piyasa ihtiyacına göre ayarlamasının zaman alabileceğini kaydetti.

Türkiye'de ise magnezit madenciliğinde son birkaç yıldır canlanma görüldüğünü vurgulayan Profesör Kaya, şunları söyledi:
"Ülkemizde iki yerli ve iki yabancı büyük firma magnezit sektöründe faaliyet göstermektedir. Ancak, Eskişehir'deki kaliteli magnezit sahalarının yabancıların eline geçmesi ve bizim sadece taşeronlar vasıtasıyla üretim ve zenginleştirme yapmamız, ülke kazancımızı çok aza indirmektedir. Üretilen magnezit cevherinden kostik-kalsine ve sinter magnezya üretimi dışında nihai ürün olan bazı refrakter tuğla ve beklide magnezyum bileşikleri ve metal üretiminin de ülkemizde yapılması magnezitten elde edilecek katma değeri artıracaktır."

En Çok Aranan Haberler