MUHARREM CİN - Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Hasanlar köyündeki ortaokulda 4 yıldır düzenlenen "Tahta Araba Yarışları"na katılan öğrenciler, tekerlerinin dingille bağlantı noktasını tereyağıyla yağladıkları ahşap araçlarla birinci gelmek için ter döküyor.
Hasanlar Ortaokulunda eğitim gören öğrenciler, kendi yaptıkları tahta arabalar ile hem el becerilerini geliştiriyor hem de bilgisayar oyunlarından uzak kalıyor.
Öğrenciler, ellerini kullanarak hareket ettirdikleri tahta arabalarıyla okul önündeki 300 metrelik parkurda finişe ilk varmak için çalışıyor.
Okul müdürü Hasan Hüseyin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahta araba projesini dört yıl önce başlattıklarını, düzenledikleri yarışmalarla projeyi kalıcı hale getirdiklerini söyledi.
Çocukların tahta araba yaparken hem el becerilerini geliştirdiğini hem de eğlendiklerini belirten Kılıç, şöyle konuştu:
"Biz çocukken kendi oyuncağımızı kendimiz yapardık. Bilgisayar yoktu, internet ve cep telefonu yoktu, günümüzdeki oyuncaklar yoktu. Her şey doğaldı. Çocuklar kendi yaptıkları oyuncaklardan da büyük keyif alırdı. Biz okul yönetimi olarak çocuklarımızın anne ve babalarının çocukluk döneminde aldıkları keyfi yaşamaları için tahta araba projesini dört yıl önce başlattık. İlk denemelerimiz başarılı olunca bugüne kadar devam ettirdik."
Kılıç, öğrencilerin yaptıkları arabaların tüm parçalarının ahşaptan yapıldığını; metal ya da sağlığa zararlı hiçbir malzeme kullanılmadığını aktardı.
- "Çocukların sanal alemden uzaklaşmasına katkı sağladık"
Sanal alemin insanlara faydası olduğu kadar da zararı olduğuna işaret eden Kılıç, "Şimdi gözlemlediğimiz gibi çocukların elinden cep telefonları, bilgisayar, internet, konsol oyunları eksik olmuyor. Bunların çocukları eğitim yönünden zayıflattığını düşünüyoruz. Çocuklarımızı sanal alemden bir nebze de olsa uzaklaştırabilirsek ne mutlu bize." diye konuştu.
Kılıç, yarışların duyurusunu iki ay önce yaptıklarını, bu süre içinde öğrencilerin sıkı bir hazırlık dönemi geçirdiğini belirterek, bu sürenin bile çok eğlenceli geçtiğini anlattı.
- Tekerler çamdan dingil meşeden
Yarışlara kadar çocukların antrenman bile yaptığını dile getiren Kılıç, son yarışlarında 20 tahta arabanın yarıştığını söyledi.
Öğrencilerin başlarına kask, dizlerine ve dirseklerine koruyucu takarak yarışlara katıldığını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
"Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize çeşitli ödüller veriyoruz. İyi bir arabada tekerlerin çam ağacından, eksenlerin (dingil) meşe ağacından olması gerekir. Aracın hız kazanması için oturma tahtasının yaylanması önemlidir. Arka tekerlerin büyük ön tekerlerin küçük olması bu aracın en önemli püf noktasıdır. Tekerleklerdeki sürtünmeyi azaltmak için dingil ile tekerin birleştiği noktaya varsa gres yağı yoksa tereyağı sürülür. Birçok çocuk tereyağı kullanıyor. Aracın kontrolü ayak, ip ya da direksiyonla sağlanıyor."
Öğrencilerden Ahmet Demir, tahta arabaları yaparken eğlendiklerini belirterek, "Babamın yardımıyla tahta arabamı yaptım. Babam ve dedem bu arabaları görünce çocukluklarını hatırladılar. Bu oyuncaklar onları geçmişe götürdü. Herkese bu arabaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü binmesi çok keyifli." ifadelerini kullandı.
Yarışan Ali Yahya Taşdeler de öğretmenlerinin teşvikiyle tahta araba yaptığını dile getirerek, "Arabamın tasarımını kendim yaptım ama büyüklerimin de fikrini aldım. Ağaç ve çivi haricinde hiçbir malzeme kullanmadım. Çok heyecanlı oluyor." dedi.