YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Tekirdağ, Tohum Üretiminde Üs Olma Yolunda Ilerliyor"

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, Tekirdağ'ın 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, Tekirdağ'ın 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin ton hububat tohumu ürettiğini belirterek, "Tekirdağ, tohumluk üretiminde ve ihracatında Türkiye'de üs olmaya doğru yol alıyor" dedi.

Soyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya tarımında üst sıralara çıkmasında tohumculuğun önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tohum ihraç eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Soyak, "Türkiye'nin tohumluk ihracatında bu noktaya gelmesinde firmaların gayretlerinin yanı sıra bakanlığımızın da bu konudaki çalışmaları önemli bir etken. Bakanlık olarak altyapı çalışmalarının yanı sıra tohum firmalarına aynı zamanda maddi destekte sağlıyoruz. 2011 yılında Tekirdağ'daki tohum üreticilerine bakanlığımızca 3 milyon 123 bin TL destek ödemesi yapıldı" diye konuştu.

Tekirdağ'ın tohum üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Soyak, "Tekirdağ, 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin ton hububat tohumu üreterek, tohumluk üretiminde ve ihracatında Türkiye'de üs olmaya doğru yol alıyor. Rusya, Ukrayna ve Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan'a ihracat yapılıyor" şeklinde konuştu.

-Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Irak, Fas ve Sudan'a ihracat-

Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ise buğday, yulaf ve arpa gibi tohumların dünyada pazar bulma açısından zor ürünler olduğunu, firmaların çalışmalarıyla tohumların komşu ülkelere pazarlandığını söyledi.

Geçen yıl Azerbaycan ve Gürcistan'a buğday, arpa ve yulaf tohumu ihraç ettiklerini belirten Aygun, "Islah etmiş olduğumuz çeşitlerimizi yakın coğrafyamızda Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Irak, Fas ve Sudan'a gönderiyoruz, çeşitlerin adaptasyon denemeleri oradaki firmalar tarafından bakanlıklarda yaptırılıyor. İnşallah Ar-Ge çalışmalarımızla geliştirdiğimiz ürünlerin ihracatını gerçekleştirmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Aygun, Türkiye'de son 10 yıldaki çalışmalarla tohumculuk sektörünün ivme yakaladığını kaydederek, "Tohumculuk sektöründe ithalat rakamları gittikçe aşağılara doğru inerken, ihracat rakamları yukarıya doğru çıkmaya başladı. Burada bakanlığın yapmış olduğu desteklemeler ve çalışmalarla beraber çıkarmış olduğu kanunlar da tabii ki çok önemli. Sektöre ayrı bir gözle bakılıyor" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler