YEMEK

Tekirdağ’da Sadece Köfte Yenilmediğinin Tokat Gibi 9 Kanıtı

Tekirdağ, İstanbulluların kaçış noktası, hafta sonu deniz rotası, midesine düşkünlerin ortak yeridir. Köftesi pek meşhurdur biliriz, ancak Tekirdağ’da sadece köfte yok arkadaşlar! Gelin diğer lezzetleri beraber keşfedelim...

Tekirdağ’da Sadece Köfte Yenilmediğinin Tokat Gibi 9 Kanıtı

Başka ne lezzetler var bir bilseniz!

Mynet Yemek Facebook sayfasını beğenin!

Açılış onun hakkı: Tekirdağ köftesi

Ekşi sözlük yazarının harika bir hikayesi var Tekirdağ köftesiyle ilgili. Sizinle paylaşmak istiyoruz, çünkü kendisi de en az bizim kadar methiyeler düzmüş :)

“her sene 19 mayıs beklenir ki babanın tatil günü olsun.
bir de gelincikler açsın.
bir hafta öncesinden hayal edilmeye başlanır köfteler. böyle tombiş tombiş. yanında acı sosu. bir de piyaz. yanına da kola alınır. ayran içilmez, baba da içerse dönüşte yolda uyuklamasın diye.
birkaç gün önce pazarlık yapılmaya başlanır: "baba, yolda gelincik toplarız değil mi?"
baba ağırlığını bozmaz, sanki bıyık altından gülündüğü anlaşılmıyormuş gibi "dur bakalım, yolda müsait yer bulursak dururuz" der.”

[Santralin](https://eksisozluk.com/biri/ santralin)

Tavuk etinden harika bir mantı: Kandilli mantı

Çanakkale ve Edirne’de de karşımıza çıkan bir lezzet bombasıdır bu. İçinde tavuğun eti, ciğeri ve booool miktarda tereyağı var bu mantının. Söğüş şeklinde doğranmış soğanları saymıyoruz bile! :)

Tavuk demişken: Damat paçası

Öncelikle bunun bir tepsi yemeği olup eskiden düğünlerde tepsi tepsi yapıldığını söyleyelim. El açması yufkalar tavuk suyunda teker teker ıslatılır ve dizilir. Üzerine ise haşlanmış tavuk eti parçalanarak atılır. En üstüne de mis gibi yoğurt! Bu arada günümüzde bu yemeği yoğurt yerine beşamel sosla yapanlar da var. O da harika oluyor!

Tepsi diyen de var: Sini mantısı

Mantının en göz boyayan halidir o. Elde açılan mantılar tek tek bir tepsiye dizilir ve pişirilir. Özellikle bayram sofralarının olmazsa olmazıdır kendisi.

Kemalpaşanın abisi: Hayrabolu tatlısı

Kemalpaşa tatlısını andırsa da hatta çok benzese de bu tatlı daha büyük, daha şerbetli ve daha soslu oluyor! Üzerine muhakkak tahin ve isteğe bağlı dondurma... Canımız çekti be! :)

Akıtma, krep diyene kızarız: Cizleme

Görüntüsü itibariyle krep ya da akıtma hatta gözleme diyebilirsiniz ama kesinlikle değil! :) En azından Tekirdağ’da değil.

Hikayesi de ilginç: Bulama

[Bulama](http://www.trakyagezi.com/ bulama/)Türkiye lezzet haritasında Tekirdağ yöre mutfağına işaretli, pekmeze dönüştürülen üzüm şırasının çöven otuyla muammele edilmesiyle hazırlanan helva neviinde kabul edilebilecek özel bir lezzettir. Trakya’da önceki dönemlerde bağcılıkla haşır neşir pek çok yerde yoğun olarak yapılmasına rağmen, yapımı zahmetli bulunduğu için Tekirdağ dışındaki Trakya yerleşimlerinde artık neredeyse hiç rastlamıyoruz.

Üzüm yine başrolde: Üzüm turşusu

Üzüm bu sefer de karşımıza turşu olarak çıkıyor. Salkım ve bağlarıyla birlikte kurulan bu turşu Tekirdağ yerlilerinin çok sık yaptığı bir lezzet. Özellikle de suyu bir harika!

Not: Görselin büyük halini bulamadık. Eğer annesi, anneannesi, nenesi bu turşudan yapanınız varsa bize fotoğraf yollasın, güncelleyelim! :)

Sarı sarı: Peynir helvası

Peynir helvası; peynir, un, şeker, süt, tereyağı ve sıvı yağ ile hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Rengini veren malzeme ise peynir ve tereyağıdır. Üzerine de iki top vanilyalı dondurma! Oh, mis :)

En Çok Aranan Haberler