YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekkeköy Mağaralarında Restorasyon Çalışmaları Başladı

Tekkeköy Mağaraları birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan ve koruma kurulu tarafından tescillenen...

Tekkeköy Mağaraları birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan ve koruma kurulu tarafından tescillenen tarihi evlerde restorasyon çalışmaları başladı.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Tekkeköy Mağaraları'nın restorasyon çalışmasına başladıklarını belirti. Doğal olarak oluşmuş küçük mağaraların genişletilerek oyulması ile ortaya çıkmış taş devri yerleşkeleri olduğunu, MÖ. 60.000 ila 10.000 yıllarına dayanan, Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaraları Tekkeköy Belediyesi tarafından hazırlanan projelerle Tekkeköy Arkeoloji Vadisi adı altında turizmin hizmetine sunulmaya hazırlandığını hatırlatan Başkan Tekin, " Kamulaştırması 2012 yılında tamamlanan 26 bin metre kare alan çitlerle çevrilerek güvenlik kameraları takılarak koruma altına alınmıştı. Tekkeköy Mağaraları dünya kültür mirası. Mağaraları gün yüzüne çıkartmayı amaçladık.Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaralarındaki ilk ve tek çalışma 1941 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden o zamanın öğretim üyesi Prof. Dr. Kılıç Kökten başkanlığında Tahsin Öözgüç ve Nimet Öözgüç'ten oluşan bir heyet tarafından yapılmıştır. Kazılar bir ay sürmüş, sonuçta Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ, Tunç Çağı'na ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. İnsanlığın ortak mirası olan bu bölgeyi turizme kazandırmak için gerekli çalışmaları başlattık. Öncelikle bölgenin kamulaştırılması yaptık. Ardından alanın etrafını çitlerle çevirerek kameralar taktırarak bölgenin güvenliğini sağladık. Sit alanı içerisinde yer alan üç tarihi evi koruma kuruluna tescillettik. Tescillenen tarihi evlerin restorasyon çalışmalarına başladık" dedi.

Tarihi evlerin sıvaları kazınarak taş yapısı ve eski dokusunu ortaya çıkartacaklarını hatırlatan Başkan Tekin, " Eski dönemdeki hallerine getirilecekler. Restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi evleri dönem müzeleri haline getireceğiz. Müze evlerimizin içerisinde taş devri insanının yaşayışını sergileyen resimler, heykeller ile ok uçları, avlanma aletleri, taştan yontmak sureti ile yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıcılar gibi çeşitli aletler, kullanılan materyaller, Hitit ve frig dönemi buluntuları ve imitasyon malzemeler sergilenecek. Yine belirlenen noktalara yapımı tamamlanan şuanda belediyemizin önünde sergilenen taş devri insanı heykelleri, yırtıcı hayvan heykelleri, avlanan insan heykelleri konularak o dönemdeki insanların yaşayışı anlatılacak. Arkeoloji vadisi içinde ören yeri, çocuk oyun alanı, spor alanları, piknik yerleri, seyir terasları, kafe restorantlar da yer alacak. Proje kapsamında ziyaretçiler için yaya ve atlarla gezi parkurları, hediyelik eşya reyonları ve promosyon merkezi, seramik atölyesi satış ve uygulama yeri, takı tasarım atölyesi vb gibi mekan ve alanlar da planlanmaktayız. Arkeoloji Vadisi gezi parkuru üzerinde bir de Mezolitik dönem köyü kurularak o dönem yaşamı sergileyeceğiz. Projeyi en kısa zamanda hayata geçirip tüm insanlığın ve dünya kültür mirasının hizmetine sunacağız. Çalışmalarımız tamamlandığında tüm dünya burayı görmek için akın etmeye başlayacaklar.’ diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler