HABER

Teknecilere yasak şoku

MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Fethiye ilçesinde günübirlik tur teknelerinin Göcek'teki koylara giriş yasağı getirilmesiyle birlikte tekneciler ayaklandı. Günde, Göcek koylarına 2 bin kişi taşıdıklarını belirten tekneciler, yaz sezonunda tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmaması için imza kampanyası başlattı. Kampanyaya, yerli ve yabancı birçok turist destek verdi.

Fethiye'de, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, Göcek Körfezi ile Göcek- Dalaman Koyları Koruma ve Kullanma Usul ve Esaslarına göre koylara günübirlik tur teknelerinin koylara girişiyle ilgili bazı sınırlamalar ve yasaklar getirildi. Yasağın1 Ağustos'ta yürürlüğe gireceği belirtilirken, özellikle günde yaklaşık 2 bin yerli ve yabancı turisti 12 adalar ve koylara taşıyan tekne sahipleri isyan bayrağını çekti. Yasaklamaya tepki gösteren Fethiye Kordon Boyu'nda bulunan günübirlik tur teknesi sahipleri ve kaptanları, imza kampanyası düzenleyerek seslerini duyurmaya çalıştı.
Tekneciler; eğer haklarını geri alamazlarsa Fethiye ekonomisinin de sıkıntı yaşayacağını, Fethiye'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka 12 Adalar ve koyları görmek istediğini, bu nedenle bu yasak, uygulamaya konarsa Fethiye'ye gelen turist sayısında düşüş olacağı belirtti.

Sadece Fethiye merkezde 150 civarında günübirlik tur teknesi bulunduğunu söyleyen Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, "Tekneler için bazı uygulamalar getirilebilir, ama yasaklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Herkesin adaları ve koyları görme hakkı vardır. Bunun da en kolay yolu, günübirlik tur tekneleriyle olabilir. Zenginler yat ve motor yatlarıyla koylara çok rahatlıkla girebiliyor. Bu yasaklamaya çok lüks yatlar dahil olmazken günübirlik tur teknelerinin yasaklanmasını anlayabilmiş değiliz. Biz ekmeğimizi denizden, koylardan kazanıyoruz. O nedenle en iyi biz koruruz. Daha önceleri bazı sıkıntılar oldu. Örneğin, koylara giriş çıkışta teknelerde müzik yayını yapılıyordu. Bu yasaklandı. Sintine ve atıklar konusunda sıkıntılar var. Bu konularda çalışmalar yapılmalı. Yasaklama ile insanların hak ve özgürlükleri elinden alınmamalı" dedi.

Tur teknelerinin Fethiye ekonomisine katkılarından bahseden Fethiye 12 Adalar ve Koylar Tur Tekneleri Kooperatifi 2. Başkanı Sibel İmleç de, "Fethiye'de onlarca günübirlik tur teknesi var. Bu teknelerde garsonu, kaptanı, aşçısı derken yüzlerce kişi çalışıyor. Bir de bunlara alış veriş yaptığımız işletmeleri katarsak Fethiye ekonomisine teknelerin büyük bir katkısı var. Eğer böyle bir yasak konursa Fethiye ekonomisine ve hatta bölge ekonomisine büyük zarar verir. Yaşanan bu ekonomik krizde insanlar zor günler geçirirken bir de böyle bir yasak gelirse ciddi sıkıntılar yaşarız. Göcek koylarına giren lüks motor yatlar çevreye kirletmezken, biz oraya girdiğimiz zaman biz çevreyi nasıl kirletiyoruz anlayabilmiş değilim. Bu yasak, çok anlamsız ve tamamen bizim ekmeğimizle oynanan bir yasak" dedi.
12 adalar ve koylara ilk turu düzenleyen ve bu turları başlatan kaptan Uğur Balcı, "Hiç kimse bu koyları ve adaları bilmezken ben keşfettim ve ilk kez turları ben başlattım. Yıllardan beri de biz koruyor ve kullanıyoruz. Şimdi ne oldu da yasak geliyor. Sadece günübirlik tur tekneleri mi kirletiyor?" şeklinde konuştu.
Yasağın uygulanması halinde Muğla İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmaya da hazırlanan tekne işletmecileri düzenledikleri imza kampanyasına destek olan yerli ve yabancılara da teşekkür etti. Sayfalar dolusu teknelerinde ve standlarında imza toplayan günübirlik tur teknesi sahipleri yasağın kaldırılmasını ve düzenleme yapılmasını istedi. Yasaklamayla birlikte lüks motor yatlar, Tersane Adası, Yassıca Adaları, Kurşunlu Koyu, Göcek Adası, Sarsala Koyu ve Bedri Rahmi Koyu'na girerken, günübirlik tur tekneleri artık bu koy ve adalara kesinlikle gidemeyecek.

En Çok Aranan Haberler