YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknolojiye Direnen Tarım Aletleri

Sarıkamış ilçesinde engebeli arazilerde üretim yapan çiftçiler, gelişen teknolojiye rağmen hasat döneminde tırpan, dirgen, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletlerini

Sarıkamış ilçesinde engebeli arazilerde üretim yapan çiftçiler, gelişen teknolojiye rağmen hasat döneminde tırpan, dirgen, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletlerini kullanıyor.

Alisofu köyündeki üreticiler, sert geçen kış mevsiminin ardından mayıs ayında ektikleri tohumların hasadını yapmaya başladı.

Türkiye'de hasadın en geç yapıldığı bölgelerden biri olan Sarıkamış'taki köylüler, arazi engebeli olduğu için biçerdöver kullanılamayan yerlerde atalarından, dedelerinden kalan tırpan, dirgen ve at tırmığıyla hasat yapıyor.

Geleneksel tarım aletleriyle hasat yapan çiftçilerden Hasan Çamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin eski tarım aletlerini kullanmaya devam ettiğini belirterek, teknolojinin gelişmesine rağmen bu araçlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yıllardır atalarından kalan tarım aletleriyle hasat yaptıklarını ifade eden Çamlı, "Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin tırpan, dirgen, at tırmığı gibi yüz yıllık araçlara günümüzde büyük ihtiyaç duyuluyor. Çünkü engebeli olan yerlere biçer giremediği için tırpanla biçiyoruz. Yeni traktör aldık, biçerdöverimiz var, harman makinemiz var, ama yine de biz tırpandan, at tırmığından vazgeçemiyoruz" dedi.

-"Atın her araziye uygun hareket etme kabiliyeti var"-

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Olgun Şen de bazı tarım aletlerinin gelişen teknolojiye direndiğini belirterek, her köyde traktör, saman makinesi, biçerdöver gibi tarım aletlerinin olmasına rağmen hala at tırmığı ve tırpan kullanıldığını söyledi.

Sarıkamış'ın bazı bölgelerinin engebeli olduğunu dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"İlçenin özellikle Karakurt, Kızılçubuk, Kalebaş mevkilerinde bulunan ekili arazilerde makinelerin çalışması çok zor. Çünkü arazi taşlık ve yamaç. Burada biçerdöver ya da saman makinesi çalışamıyor. Ekinler mecburen tırpanla biçiliyor. Ayrıca biçilen otlar at tırmığı veya el tırmığıyla toplanıyor. Engebeli arazilerde eski yöntemlerle çalışmaktan başka çare yok. Yüz yıllardır kullanılan at tırmığının yaptığı işi, hiçbir makine yapamıyor."

Şen, atın her araziye uygun hareket etme kabiliyetine sahip olduğunu ifade ederek "Bunun yanında köylerimizde maddi durumu iyi olmayan çiftçilerimiz de var. Bunlar imkanları olmadığı için atadan, dededen kalma tarım aletlerini mecburen kullanıyorlar" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler