YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknolojiye Inat Elpek Dokumaları Elle Işleniyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, teknolojiye karşı ayakta duran elpek bezi atölyesi, keten, kenevir ve pamuk gibi...

Teknolojiye Inat Elpek Dokumaları Elle Işleniyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, teknolojiye karşı ayakta duran elpek bezi atölyesi, keten, kenevir ve pamuk gibi doğal lifleri işleyerek ürettiği el emeği göz nuru dokumaları yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor.

Ereğli'ye has olan elpek bezi imalatı, gelişen teknolojiye karşı ayakta duruyor. Tahta tezgahlarla dokunan ve oldukça zahmetli olan elpek bezi üretimi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Her işlemi elle yapılan elpek bezinden ev dekorasyonuna yönelik masa sehpa örtüleri, şömen tablo gibi örtüler, Amerikan servisler, bunun dışında kişisel kullanıma yönelik şal ve kaşkol gibi ürünler yapılıyor.

Kandilli beldesinde bulunan dokuma atölyesinde hazırlanan dokumalar, Ereğli ilçe merkezinde kurulan Elpek evinde satışa sunuluyor. 1997 yılından bu yana Elpek bezini ayakta tutmaya çalışan ve atölyede 5 kişiye iş veren Nilgün Efes, dokuma işleminin oldukça zahmetli ve pazar payında da her türlü fuara katılarak dokumaları tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Her aşaması elle yapıldığı için hızlı üretim olmadığını ifade eden Efes, atölyelerinde her türlü zevke hitaben ürünler ortaya çıkarttıklarını söyledi.

KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ ELPEK BEZİ YENİDEN HAYATA DÖNDÜ

Nilgün Efes, konuşmasında, "1997 yılında kurduğumuz bu atölyede kaybolmaya yüz tutmuş elpek bezini yeniden Ereğli'ye kazandırıp dokumaya devam ediyoruz. Elpek bezi teknolojiye yenik düşmüştü. Tamamen el gücü ile çalışan tezgahlarımızda dokuyoruz. Otantik olmaları için zaten dokumaların elde yapılıyor olması gerekir. Günümüzde otomatik tezgahlarda da dokuma yapılabilir. Ancak bizim el dokumasında yaptığımız bazı desenler acurlar, bunlar otomatik tezgah dokumasında verilemez. Elpek bezinin zaten karakteristik özelliği el dokuması olması, keten olması. Artık keten ülkemizde fazla üretilmediği için ketenin yanında kenevir, pamuk gibi yüzde yüz doğal bitkisel liflerden elpek bezini dokuyoruz."

İHRAÇ EDİLİYOR

Üretimin hızlı olmadığı elpek bezini ilk kez Japonya'ya ihraç ettiklerini ifade eden Nilgün Efes, şöyle devam etti: "Japonya'ya ihraç ettik. Önemli bir miktar değildi ancak bizim için bir ilki gerçekleştirmekti. Bunun dışında, Türkiye içinde muhtelif müşterilerimiz var. Ereğli'ye gelen ziyaretçiler en büyük hedef kitlemiz. Ereğli'ye ziyarete ve gezmeye gelen yerli yabancı turistler tabi yerli turistler ağırlıklı. Onların, geçip giderken Ereğli'yi anlatan ve Ereğli'ye has bir hediyelik eşya anlamında elpek bezi bir numara. Atölyede her türlü zevke hitap eden ürünler yapıyoruz.

"YAŞANAN SORUN ÜRETİM VE PAZARLA İLGİLİ"

Yaşanan sorunlar tamamen üretim süreci ile ilgili. Her aşaması elde yapıldığı için çözgüden, tahar, dokuma ve püskül bağlama gibi bütün aşamaları yüzde yüz elde yapılıyor. Dolayısıyla çok hızlı üretilen bir ürün değil. Üretimi yavaş ama kaliteli oluyor. Diğer önemli sorun ise pazar. Pazar konusunda da çeşitli yurt içi fuarlarda kendimizi gösteriyoruz. Elimizden geldiği kadar fuarlara katılmaya çalışıyoruz.

ELPEK DOKUMALARI EVLERİ SÜSLÜYOR

Elpek bezinden çeşitli ev dekorasyonuna yönelik masa sehpa örtüleri, şömen tablo gibi örtüler, Amerikan servisler, bunun dışında kişisel kullanıma yönelik şal ve kaşkol gibi ürünler dokuyoruz. Hemen hemen tamamı bu dokumalar hediyeliğe uygun oluyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler