YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknolojiye Inat Tahta Kaşık Yapıyor

Dedesi ve babasından tahta kaşık yapmanın inceliklerini öğrenen 66 yaşındaki Sabri Özşahin, 10 yaşından beri kayın, zeytin ve şimşir ağaçlarına

Dedesi ve babasından tahta kaşık yapmanın inceliklerini öğrenen 66 yaşındaki Sabri Özşahin, 10 yaşından beri kayın, zeytin ve şimşir ağaçlarına şekil veriyor.

Osmanlı geleneklerinin sürdürüldüğü Taraklı ilçesine bağlı Alballar köyünde yaşayan Özşahin, geçimini tahta kaşık yaparak sağlıyor. 6 metrekarelik "Kaşık Odası" adını verdiği atölyede günlerini keresteleri özenle işleyerek geçiren Özşahin, ürettiği el emeği göz nuru kaşıkları İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli illere gönderiyor.

Özşahin, AA muhabirine kaşık yapımını 10 yaşındayken dedesi ve babasından öğrendiğini belirterek, 56 yıldan beri atölyesinde üretime devam ettiğini söyledi.

Gençliğinde kayın ağacıdan günde 250 kaşık yaptığını, artık yaşlandığını ifade eden Özşahin, bir metreküp kayın ağacından 2 bin kaşık yapılabildiğini anlattı.

"Zeytin, şimşir ve ardıç ağacını da kullandığımız oluyor" diyen Özşahin, "Bu ağaçlar bakteri almıyor ve üretmiyor. Üretimini yaptığım kaşıklar 15-20 sene kullanılabilir. Kaşıkta boya veya vernik de kullanmıyorum, sade olarak satıyorum. İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Adana ve İzmir'e satış yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özşahin, bölgede başka kaşıkçıların da bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"İşimi severek yapıyorum, yorgunluğum gidiyor. Bu işi yapmaktan başka alternatifim yok. Sabah erkenden başlıyorum, gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Hayatımda bu işten kolay bir iş görmedim. 4 çocuğum var, işi onlara da öğrettim. Kızlarım bile şu anda eşleriyle kaşık üretiyor. Torunlarıma da nasıl yapıldığını anlatıyorum."

-Mesleğinin inceliklerini öğretmen ve imamlara da öğretti-

Özşahin, kayın ağacından yaptığı kaşıkları 1, şimşir ağacından yaptıklarını 5 liradan sattığını belirterek, pazarlama sıkıntısı yaşamadığını dile getirdi.

Köyde görev yapan imam ve öğretmenlere de mesleğinin inceliklerini öğrettiğine dikkati çeken Özşahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kaşıkçılığı yanıma gelen herkese öğrettim. Köyde muhtarlık yaptığım zaman öğretmen ve hocalarla diyaloğum iyiydi. Boş zamanlarını değerlendirmelerini söyledim. Daha sonra öğretmenlere ve cami hocalarına bu sanatı öğretmeye başladım. Özellikle cami hocalarının namaz aralarında vakitleri çok olduğu için nasıl yapıldığını gösterdim ve onlar da öğrendi. Daha sonra ürettiklerini sattılar, para da kazandılar.

Buradan başka yerlere giden hocalar hala kaşık ürettiklerini söylüyorlar."

Özşahin, geçen yıl Fransa'daki bir şirkete zeytin dalından salata karıştırma çubuğu gönderdiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler