Özel Amerikan Hastanesi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği seminerde, bel ağrıları ele alındı. Hastane Başhekimi Dr. Cezmi Ük, bel ağrısının giderilmesi ve yaşanmaması için günde ez az 15 dakika yürüyüş yapılması ve bu sürenin her gün artırılması gerektiğini belirtti.
Dr. Ük, özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte bel ağrısı çekenlerde belirgin bir artış olduğunu kaydederek, "İnsanlarımız yeni yeni teknolojilerle tanışırken sağlıklarını tehdit eden unsurlara dikkat etmemektedir. Teknoloji sayesinde bulaşık, çamaşır ve oturduğu yerde televizyon kanallarını değiştirmek gibi daha birçok işi yorulmadan yapmaktadır. Hareketsiz kalan vücutta sorunlar zamanla çıkacaktır. Çağa ayak uyduran vatandaşlarımız öte yandan belini düzgün kullanamamaktadır. Bel mekanizmasını uygun olarak kullanmayan birçok vatandaş kısa sürede bel ağrılarıyla tanışmaktadır. Bunların önüne geçmek için mutlaka doktorların tavsiyeleriyle hareket edilmelidir" dedi.
Özellikle az hareket ve çok beslenmenin de bel ağrılarına ciddi biçimde yol açtığına dikkati çeken Dr. Ük, "İnsanlarımız teknolojiyle birlikte az hareket ederken günümüzde besin olarak daha farklı çeşitler bulmaktadır. Hareketsiz kalarak sürekli beslenen vatandaşlarda bel ağrısı kaçınılmazdır. Daha önceden yani teknoloji bu kadar ilerlememişken bel ağrısı çeken vatandaşlarımızın sayısı daha azdı. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte bel ağrısı çeken vatandaşlarımızın sayısı hızla arttı. Şunu rahat söyleyebiliriz ki insanlarımızın yüzde 80'i mutlaka bel ağrısıyla tanışmıştır" diye konuştu.
Stres, gerginlik gibi unsurların da bel ağrılarına sebep olabileceğini ifade eden Dr. Ük, "Ailevi, sosyal veya iş hayatınızla ilgili problemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve şahıslardan yardım isteyerek köklü bir çözüme gidin. Lüzumu halinde, bulunduğunuz ortamı geçici de olsa değiştirin veya tatile çıkın. Çünkü sinir ya da gerginlik kaslarınızı kastığı için belinizde sorunlar oluşturabilir" şeklinde konuştu.
Dr. Ük, çocuklara hızlı gelişmeleri için aşırı antrenman veya gereğinden fazla spor yaptırılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Çocuklarınızı, oturarak ders çalışırken öne veya yana eğik durmamaları konusunda sık sık uyarın. Masada uzun süre çalışması gereken kişilerin öne eğilmemeleri için çalışma yüzeyinin bir miktar eğimli olmasında yarar vardır. Ayrıca, masanızın altına ayak dinlendirme basamağı koyun. Tek bir çeşit bel fıtığı olmadığı gibi tek bir çeşit bel fıtığı tedavisi de yoktur. Öyle bir bel fıtığı vardır ki tedavisi için yalnızca ilaç ve istirahat yeterli olur. Öylesi de vardır ki fizik tedavi ve diğer konservatif tedavi türleriyle iyileşir. Bazı bel fıtıkları da vardır ki mutlaka cerrahi girişim gerektirir. Bu nedenle, elindeki tek bir tedavi çeşidiyle tüm bel fıtığı hastalarını iyileştirdiğini söyleyen şahıslara inanmayın, sağlığınızı uzman doktorlara emanet edin."