YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekstil duayenleri İzmir'de tasarım bölgesi istedi

Jan Nahum, Süleyman Orakçıoğlu, Arhan Kayar, Simay Bülbül, Zuhal Yorgancıoğlu, Zeynep Acar, Deniz Kaprol, Özlem...

Tekstil duayenleri İzmir'de tasarım bölgesi istedi

Jan Nahum, Süleyman Orakçıoğlu, Arhan Kayar, Simay Bülbül, Zuhal Yorgancıoğlu, Zeynep Acar, Deniz Kaprol, Özlem Yalım gibi tanınmış isimlerin de yer aldığı İzmir Tasarım Forumu, şehirde farklı bir rüzgar estirdi. Ayakkabı-deri, gelinlik-abiye, mobilya, moda-hazır giyim, tekstil, mücevher-takı, yaratıcı endüstriler ve strateji alanlarındaki çalışmalarda, İzmir’in geleceğine ışık tutacak önemli konular masaya yatırıldı. Yerel yönetimler arasında ilk tasarım forumunu düzenleyen İzmir, yine örnek oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi evsahipliğindeki, hazırlık komitesinde Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Prof. Dr. Murat Günaydın, Nedim Örün, Mehmet Ural ve Serhan Ada’nın yer aldığı İzmir Tasarım Forumu’nda yedi grup halinde çalışmalarda, şehirde özel bir tasarım bölgesi kurulması fikri öne çıktı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı “İzmir: Bir Tasarım Kenti” başlıklı forumda çeşitli sektörlerden temsilcile, oluşturdukları çalışma gruplarıyla İzmir’in tasarım konusunda artılarını ve eksilerini masaya yatırarak, şehrin sıçrama yapabilmesi için ihtimalleri değerlendirdiler. Başkan Kocaoğlu, İzmir’de tasarımın Akdenizlilik kimliğiyle ele alınarak gelişmesi gerektiğini belirterek, "Bu forumun, İzmir’i Akdeniz’de bir tasarım kenti haline getirme hedefine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
“İzmir’i bir tasarım şehrine nasıl dönüştürürüz?” ve “İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi konumuna nasıl getiririz?’ sorularına cevap aranan forumda Ayakkabı, Deri Çalışma Grubu adına söz alan modacı Simay Bülbül, “İzmir Tasarım Festivali ve uzantısında İzmir Tasarım Ödülleri adı altında bir organizasyon düzenlenebilir. Fiziksel yapısı çok uygun olan Agora’da bir butik pazar oluşturularak, farklı kesimler biraraya getirilebilir. Ayrıca interaktif, çağdaş müze anlayışına uygun, statik olmayan bir tasarım müzesi kurulabilir.” şeklinde konuştu.
Tasarım Stratejileri Çalışma Grubu adına Orcan Gündüz ise İzmir’in tasarım, üretim ve tüketim potansiyelinin araştırılması gerektiğini söyledi. Toplumun farklı kesimlerinden şehir için tasarım beklenti ve önerilerinin alınması gerektiğini belirten Gündüz, “Akdeniz Akademisi’nin altında İzmir Tasarım Enstitüsü kurulmalı ve tasarım eğitimi, yabancı öğrenciler için de çekim alanı haline getirilmeli.” dedi. Bağımsız bir tasarım promosyon ajansı kurulmasının da faydalı olacağını söyleyen Gündüz, “Kamusal alanlarda kullanılan tüm nesneler, İzmir’e özgü tasarlanmalı. Ayrıca bir tasarım rehberi hazırlanmalı.” diye konuştu.
Otomotiv, tasarım ve endüstriyel mühendislik alanlarında çalışan Jan Nahum, İzmir’in ana temasının iklimle ilişkilendirilmiş olmasında büyük yarar gördüğünü ifade etti. Nahum, “İzmir deniz, iklim, coğrafya, rüzgar, güneş enerjisi ve organik tarım avantajlarıyla dünyanın sürdürülebilir kent merkezi olabilir.” dedi.
İstanbul Fashion Week (IFW) Danışma Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, “İzmir ile Barselona’yı inanılmaz bir şekilde özdeşleştiriyorum. Tarih, dünyada herkesin ilgisini çekiyor. O nedenle İzmir, potansiyelini geçmişten almalı ama bunu yaparken de milenyum kuşağı hedeflenmeli.” şeklinde konuştu.
Takı tasarımcısı Deniz Kaprol, bir şehrin tasarlanması konusundaki bir çalışmaya ilk defa şahit olduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, “İstanbul’da henüz böyle bir adım atılmış değil. İzmirliler bu konuda çok şanslı.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler