HABER

Tekstil sektörünün sorunları artıyor

Tekstil sektörünün sorunları artıyor

ANKARA (İHA) - Ankara Giyim Sanayicileri (ASGD) Derneği Başkanı Canip Karakuş, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki üretim ve ihracat sorunlarının son aylarda giderek arttığına dikkat çekti. Yaşanan durgunluğa ve tekstil sektörünün Ocak - Eylül 2005 döneminde olumsuzluklara rağmen ihracatta ilerlemesini koruduğunu belirten Karakuş, "Çin'den yapılan ithalat ve YTL'nin aşırı değerlenmesi tekstil sektöründe alarm zillerini çaldırıyor" dedi.

ASGD Derneği Başkanı Karakuş, yaptığı açıklamada, tekstilde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 artış gösterdiğini ifade eden Karakuş, sektörün ihracatının 10.3 milyar dolara ulaştığını ve hükümetin altın yumurtlayan tavuğu kesmemesi gerektiğini öne sürdü. Karakuş 2005 Ocak ve Eylül dönemlerinde Çin'den yapılan ithalata Türkiye'nin 4.7 milyar dolar ödediğini hatırlattı. Karakuş, "Geçen yılın aynı dönemine göre Çin'den yüzde 52.6 oranında daha fazla ithalat yaptık. Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmi giderek ülkemiz aleyhine bozuluyor" dedi.

Karakuş, tekstilin sorunlarını ise şöyle sıraladı:

"- Sektör, kayıtlı ve kayıtdışı çalışan firmalar arasında yoğun haksız rekabete sahne olmakta. Kayıtlı çalışan firmalar ağır işçilik maliyetleri ile baş etmekte zorlanmakta. Örneğin 350 YTL'lik asgari ücretin işveren maliyeti 700 YTL'yi bulmakta. İstihdam üzerinden alınan vergi ve sigorta primlerinin düşürülmesi acil gündem maddesi olmalı.
- Firmalar, rekabet edebilmek için verimlilik artışına yöneldi. En uygun sayıda işçi ile en fazla üretim yapma yoluna gidildi. İşletme giderleri kısalmaya çalışıldı. Verimlilik artışının sınarına gelindi.

- İmalatçı ihracatçı firmalar açısından döviz kuru sorun olmaya devam ediyor. YTL'nin değer kazanması, YTL bazlı maliyetlerin artması, özellikle petrolden kaynaklanan maliyet baskısı firmaların nefesini kesti. Kurun düşük seyretmesi, YTL ile temin edilen girdilerin artması ihracatçıyı dış piyasada fiyat vermekte zorluyor. Örneğin, 1.35 YTL'den bağlatı yapan firma, kur 1.33'e indiğinde zarar ediyor.

- Firmalar, yerli ara malının giderek pahalanması karşısında ister istemez ucuz ithal girdiye yöneliyor. Bu durum, yerli sanayinin geleceğini baltalıyor, istihdam sorunlarını artırıyor."

En Çok Aranan Haberler