İZMİR (İHA) - Türkiye genelindeki tekstil ve hammaddeleri ihracatçıları birlikleri ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları birlikleri, İzmir'de ortak genel kurul toplantısı yaparak, sektörün sorunlarını 'Tekstil Zirvesi'nde masaya yatırırken, ortak basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.
Türkiye Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği adına konuşan Başkan Süleyman Orakçıoğlu, "İstanbul Deklarasyonu ile 14 ay önce başlayan süreçte çok önemli yol aldık. Özellikle Çin'e karşı büyük bir sınav verdik, direnç gösterdik. Kimse bizden böyle bir şey beklemiyordu. Ancak gelin görün ki kendi ülkemizde kendi rekabet koşullarımızı aşmak amacıyla gerekli olumlu yaklaşımı göremedik. Kendi irademizi ortaya koyamadık" dedi. Kayıtdışı konusunun Türkiye'nin bütün sıkıntılarının ardındaki görünmeyen yara olduğunu hatırlatan Orakçıoğlu, "Kayıtdışı ekonomi bu yola sapanları ayakta tutmaya yararken, vergisini veren, çalışanlarını sosyal güvenlik şemsiyesi altına alan biz ihracatçıları çok zor durumlara düşürmektedir" diye konuştu.
Yüksek prim ve vergi yükünün sektördeki kayıtdışını ve yabancı uyruklu işçi sayısını hızla artırdığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ise, "Şartlar o kadar saçma sapan ki Türkiye'deki işsizliğe rağmen çevre ülkelerden illegal biçimde emek ithalatı yapıyoruz" diye konuştu. İhracatçının en büyük sıkıntılarından biri olan düşük kur politikasındaki gidişatın 'devalüasyon' tehlikesini doğurmadığına dikkat çeken TİM Başkanı Satıcı, devalüasyonu kastederek, "Biz ağzımıza o kelimeyi almıyoruz. Dalgalı kur rejimi uygulanan ülkede devalüasyon söz konusu olmaz. Pazarda fiyat bulunur" şeklinde konuştu.
Oğuz Satıcı, "Asıl sorun para ve maliyet politikasıdır. Merkezinde faiz olan, yüksek reel faizle borç çevirme politikasıdır. Bu rant kesimine ve ithalatçıya yarayan bir sistemdir. Biz bunun yerine merkezinde üretim ve ihracat olan bir para ve maliye politikası istiyoruz" açıklamasını yaptı.