ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Türk ihracatının en önemli kalemini oluşturan tekstilin, ülke genelinde olduğu gibi Adana'da da hızla kan kaybettiğini, sektörde özellikle imalat, ihracat ve pazarlama noktalarında önemli sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, "Tekstil sektörümüz hızla uçuruma sürüklenmektedir" dedi.
Baş, yaptığı açıklamada, tekstil sektörünün; geçmişte yapılan plansız yatırımlar, günümüzde ise pahalı enerji, vergi oranlarının altından kalkılamayacak boyutlarda olması, yüksek faizler, düşük kur uygulaması, sosyal güvenlik primlerinin yüksekliği ve kalitesiz Çin ürünleriyle rekabet zorluğunun başını çektiği çeşitli nedenlerle büyük bir sancı içerisine girdiğini söyledi. Baş, "Özellikle yüksek enerji fiyatları tekstil ve hazır giyimcilerin belini bükmektedir. OECD ülkelerinde enerji maliyetleri
ortalama 6 sent iken, Türkiye'de bu rakam elektriğe yapılan son zamlarla 10 sentin de üzerine çıkmıştır. Olumsuzluk yaratan etmenlerden kaçış eğilimine paralel olarak sektörde kayıtdışılığa doğru bir gidiş yaşanmaktadır. Sektörde halen yüzde 40'lara dayanan kayıtdışını ortadan kaldıracak önlemler alınması konusunda daha fazla zaman kaybedilmemelidir" diye konuştu.
Türkiye, gayrisafi milli hasılasının yüzde 11'ini, ihracatın ise dörtte birini tekstil sektöründen karşıladığını vurgulayan Baş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk ekonomisi ve sanayisinin lokomotifi durumunda bulunan ve 3.5 milyonun üzerinde vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayan, bu yönüyle 10 milyon vatandaşımızı ise dolaylı olarak ilgilendiren sektör, hükümetin herhangi bir çözüm arayışına girmemesi yüzünden günümüzde zor günler yaşamaktadır. Türkiye'de istihdamın ve ihracatın lokomotifi konumunda bulunan tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren 200 bini aşkın küçük ve orta ölçekli işletmeden 20 bine yakını, Dünya Ticaret Örgütü'nün aldığı kotaların kaldırılması kararının, 2005 yılı itibariyle uygulanmaya başlanmasından itibaren kapılarına kilit vurmak zorunda kalmışlardır. Sanayi istihdamının yüzde 20'sini tek başına sağlayan sektörde, son üç yıl içerisinde 1 milyon kişinin işsiz kaldığı tahmin edilmektedir. Böylesine büyük bir rakamın toplum içerisinde ne gibi sosyal patlamalar yaratabileceğini kelimelerle anlatabilmek mümkün değildir."
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan Tekstil ve Hazırgiyim Raporu'nun da, sektörün 2020 yılına kadar ciddi bir küçülme geçireceğini ortaya koyduğunu kaydeden Baş buna göre, Dünya Ticaret Örgütü`nün aldığı kotaların 2020 yılına kadar kademeli olarak kaldırılmasıyla Türkiye'deki tekstil ihracatının yüzde 20, hazırgiyim ihracatının ise yüzde 47 azalacağının öngörüldüğünü belirtti.
ATO Başkanı Şaban Baş söz konusu raporda, kotaların kaldırılmasıyla birlikte Türkiye'nin tekstil üretiminin yüzde 23,1, hazırgiyim üretiminin de yüzde 33,4 azalacağının belirtildiğini ifade etti.