YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekstilciler, Yerli Tekstil Makinesi Istedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Tekstil Deri Sektör Kurulu Başkanı Rıdvan İmamoğlu,...

Tekstilciler, Yerli Tekstil Makinesi Istedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Tekstil Deri Sektör Kurulu Başkanı Rıdvan İmamoğlu, Türkiye’nin yerli otomobil, yeri uçak gibi ‘Made in Turkey’ markalı tekstil makinelerini de üretmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD Bursa Şubesi’nin ‘Tekstil ve Deri Sektör Kurulu’ toplantısı Hilton Otel’de yapıldı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ile AK Parti Bursa Milletvekilleri Önder Matlı ve Hakan Çavuşoğlu’nun katıldığı toplantıda, “Teşvik Paketi’nin Bursa’ya etkileri”, “Sektörde ara eleman ihtiyacı ve meslek edindirme kursları”,“Tekstil makinelerinin Bursa’da üretilmesi” ve “Bursa’da teknik tekstil çalışmalarının teşvik edilmesi” konuları tartışıldı.

MÜSİAD Bursa Şubesi Tekstil Deri Sektör Kurulu Başkanı Rıdvan İmamoğlu, yeni teşvik paketi ile bazı kentlerin tekstilde avantajlı hale geldiğini belirterek, Bursa tekstil sektörünün de bu sürece uygun strateji belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin artık kendi tekstil makinelerini üretmesinin zamanının geldiğini de vurgulayan İmamoğlu, bunun başaracak beyin gücü ve alt yapının bulunduğunu ifade etti.

Özel sektörün bu konuda özendirilmesini isteyen İmamoğlu, şunları dile getirdi: “Otomotiv yan sanayinde oldukça güçlü olan firmalarımız, gerek teknolojik altyapıları ile gerekse deneyimli ekipleri ile tekstil makineleri konusunda da üretim yapabilirler. Cumhuriyetimizin 100. yılında, yerli otomobil, yeri uçak gibi ‘Made in Turkey’ markalı tekstil makinelerini de üretmeliyiz kısacası. Tekstil makineleri üretiminde, kendimize yeterli hale gelmemiz gerektiği gibi makine ihraç eden ülke ve şehir haline de gelmeliyiz. Ayrıca, sektörümüzü güçlü kılmak için teknik tekstilde de atılım yapmalıyız.”

BURSA LOKOMOTİF OLMAYA KARARLI

MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise Bursa’nın lokomotif sektörü tekstilin hedeflerini iyi koyması gerektiğini ifade etti. “Karamsar tablo çizmeye gerek yok” diyen Çepni, “Bursa Türkiye’de tekstil sektörünün lokomotif kenti. Gerçekten değişim, dönüşüm dediğimiz kısımda bir hayli mesafe aldık ama alınması gereken de çok mesafeler var. Cari açığımıza katkısı olacağına inandığımız tekstil makinelerinin üretimi çok isabetli bir karar. Çünkü hepimiz bu konuda finans kayıpları yaşıyoruz. Türkiye’nin önemli ölçüde dövizi gidiyor. Biz bu üretimlerin de yapılabileceğine inanıyoruz.” dedi.

DÜNYADA 750 MİLYAR DOLARLIK PAZAR VAR

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay da, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin vazgeçemeyeceği bir sektör olduğunu kaydetti. Burkay, şu bilgileri verdi: “Dünya dış ticareti bugün 17.5 trilyon dolar seviyesine gelmiş durumda. Tekstil hazır giyim sektörünün payı ise 750 milyar dolar. Biz bu pazara talibiz. Sektörde ise artık teknik ve fonksiyonel tekstil önem arz ediyor. Toplam 750 milyar dolar olan tekstil ticaret hacminin yüzde 40-45 civarı giyim tekstilleri, yüzde 30 mekan tekstili, yüzde 25’i de teknik ve fonksiyonel tekstilden oluşuyor.”

İhracatta hedeflerin tutturulabilmesi için ABD ve Çin gibi dünyanın en büyük ithalatçı ülkelerine odaklanmak gerektiğinin altını çizen Burkay, yurtdışı seyahatlerinin önemine değindi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise 2023 hedefinin belirlendiğini hatırlatarak, “Anadolu insanı kendi önündeki bariyerleri açtıktan sonra bir toplumsal dönüşümü ortaya koydu. Böylece bir kalkınma atılımı gerçekleştirdi. Demokrasi yaşamının tüm topluma hakim olmasıyla ekonomide önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Yanı başımızda Avrupa Birliği ülkeleri yanarken Türkiye en az hasarla krizi atlattı.” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı da Türkiye’nin güçlü yapısı ve aldığı önemli kararlarla krizlerden etkilenmeden sağlam bir şekilde yoluna devam ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler