Üretimlerini özellikle ucuz işgücü dolayısıyla Uzakdoğu'ya kaydıran tekstilcilere sektörden, yatırımlarını Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'suna yapmaları çağrısı geldi. Denim sektörünün önde gelen markalarından Rodi Mood'un Yönetim Kurulu Başkanı Fetin Kazancı, hükümetin söz konusu bölgeler için ciddi teşvikler açıkladığını belirterek, "Biz biraz rahata alıştığımız için zora gelemiyoruz. Teşvikte avantajlı olan yerlerde üreticiler fedakarlık etsinler oralara yerleşsinler." dedi. Adıgüzel Triko Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Adıgüzel, Anadolu’da altyapının oluşmasının zaman alacağını, ancak bir şekilde bu bölgelere yönelmek gerektiğini kaydetti.
Tekstil sektöründe yaşanan değişimleri, eleman ihtiyacını ve Anadolu’da yapılabilecek üretimleri tartışan Zaman Gazetesi ve Bahçelievler İşadamları Derneği (BİŞAD) Tekstil Komitesi sektörü masaya yatırdı. Gazetenin Yenibosna’daki merkez binasında Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt’un yönetiminde gerçekleştirilen programa 40’a yakın tekstil şirketi yöneticisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bozkurt, üretimden gelen gücün katma değerli ürünlere taşınması gerektiğini vurguladı.
Tekstil sektörü olarak güzel işler yaparak kendilerini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen BİŞAD Tekstil Komite Yürütme Başkanı ve Zühre Pardesü Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Ekin, ülkenin en güçlü olduğu alanlardan birinin tekstil olduğunu söyledi. İhracatın yüzde 20’lik kısmının tekstille sağlandığını aktaran Ekin, sektörün istihdama etkisinin ciddi boyutta olduğunu vurgulayarak "Yaklaşık 1,5 milyon kişiye doğrudan, 10 milyon kişiye de dolaylı istihdam sağlanıyor. Tüm bunlara bakıldığında tekstil sektörü ülkemiz gelişimi için oldukça önemli.” dedi.
Rodi Mood Yönetim Kurulu Başkanı Fetin Kazancı, markalaşmayı ve üretimi ayrı kategorilerde değerlendirmek gerektiğini söyledi. Kazancı, “Doğu tarafında ciddi teşvikler var. Bu konuda fedakarlık gerek. Biz biraz rahata alıştığımız için zora gelemiyoruz. Benim şahsi kanaatim şu; teşvikte avantajlı olan yerlerde üreticiler fedakarlık etsinler oralara yerleşsinler oralarda üretimi artırarak markalarda bunlarla beraber ele ele versinler.” Adıgüzel Triko Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Adıgüzel Anadolu’da altyapının oluşmasının zaman alacağını, ancak bir şekilde bu bölgelere yönelmek gerektiğini kaydetti.
Yaman Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yamanü retimlerinin yüzde 80’inin Anadolu’da yapıldığını belirterek bölgede eleman sıkıntı yaşadıklarına da dikkat çekti. Modern Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Birol ise yevmiye ile çalışan elemanların sektörü sıkıntıya soktuğunu vurgulayarak işsizlik sigortasının bu olaya katkı sağladığını aktardı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz