YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekstilin başşehri Denizli’de tarım ve hayvancılık yatırımları artıyor

Türkiye'nin tekstil üretim ve ihracatının önemli illerinden biri olan Denizli, son yıllarda tarım ve hayvancılık...

Türkiye'nin tekstil üretim ve ihracatının önemli illerinden biri olan Denizli, son yıllarda tarım ve hayvancılık yatırımlarıyla da öne çıkmaya başladı. İklimi, geniş ovaları, verimli toprakları ve işgücüyle önemli bir üretim merkezi olan Denizli, artık tarım ve hayvancılık alanlarında da adından söz ettiriyor. İhracatçı olması dolayısıyla dünyayı tanıyan sanayicilerin tarım ve hayvanlığa da yatırım yapması, bu sektörlere önemli bir ivme kazandırdı. Sanayi alanında 138 ülkeye ihracat yapan Denizli, 62 ülkeye ise 96 çeşit tarım ürünü satıyor.
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, "İlimizden yaş ürünlerde başta sofralık üzüm olmak üzere nar, ayva, şeftali, elma ve kiraz, kuru ürünlerde leblebi, kekik, ayçekirdeği, anason, kimyon, haşhaş ve kuru üzüm gibi ürünler kolaylıkla ihraç edilebiliyor." dedi. 2000'li yıllarda 105 bin hektar tarım arazisi sulanırken çalışmalarla bu alanın, yüzde 52 artışla 2011 yılında 160 bin hektara ulaştığını ifade eden Gülsever, tarım arazilerinin yüzde 44'ünün sulanır hale geldiğini söylüyor. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yapılarak toprakların nitelik ve yeteneklerine göre arazi kullanım planları hazırlandığını anlatan İl Müdürü Gülsever, "Her köyün kitabı yazılarak, üretim alanlarında yeni potansiyel ürün desenlerinin oluşturulmasına öncülük ediliyor." şeklinde konuşuyor. Denizli'de 2003 yılında büyükbaş hayvan sayısının 79 bin olduğunu hatırlatan Yusuf Gülsever, "Bugün itibariyle 201 bin 180'e çıkarak, yüzde 154 artış sağlanmıştır. Süt üretimimiz 2002 yılında 143 bin 700 tonken 2010 sonu itibariyle 459 bin 438 tona ulaşarak yüzde 220 artmıştır." diye konuştu.
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer de ilde son yıllarda sanayicilerin tarım ve hayvancılığa yaptığı yatımların ardından klasik çiftçilik anlayışının terkedilerek, modern anlamda üretim yapılmaya başlandığını kaydetti. Özer, "İlimiz, ilk tarıma dayalı ihtisas organize sera sanayi bölgesi olma özelliğine sahiptir. Denizli, yeni yatımlarla yakın gelecekte Antalya gibi seracılıkta öne çıkan illerden biri olacaktır. Yeni kurulan ve jeotermal suyla ısıtılan yaklaşık 500 dekar seradan, bu yıl 12 bin ton tarım ürünü elde edilmiştir. Denizli'nin avantajı, ihracatçı olması dolayısıyla ülkelerinin ihtiyaçlarına göre üretebilme kapasitesidir." diye konuşuyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye'nin en büyük ilk 500 firması arasında geçen yıl Denizli'den giren 12 firmanın farklı sektörlerden olmasının üretim çeşitliliğinin bir göstergesi olduğunu belirten DTO Başkanı Özer, "Bu yıl gıda ve yem sanayisinden iki firmanın, ilk 500'de yerini koruğunu görüyoruz. Özellikle jeotermal sera alanında yatırım yapan firmalar tam kapasiteyle üretime başladığında bu sayının daha da artacağını umut ediyoruz." şeklinde konuştu.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen de tarım ve hayvancılık alanlarında geliştirilen projelere destek verildiğini, ilin tekstilin yanısıra son yıllarda tarım ve hayvancılıkta da adından söz ettirdiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler