YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tel Abyad'taki Kamu Binaları "geçici Barınakları" Oldu

ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Rakka kentindeki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde bulunan kamu

ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Rakka kentindeki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde bulunan kamu binalarına sığındı.

Ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları arasında birkaç gündür devam eden çatışmalar nedeniyle başta Rakka olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen ve pasaportu bulunan aileler, işlemlerinin ardından Türkiye'ye geçiyor.

Pasaportu ve imkanı olmayan ya da ülkesini terk etmek istemeyen bazı Suriyeliler ise Tel Abyad ilçesinde "geçici barınak" olarak kullanılan kamu binalarında yaşıyor. Elektrik ve içme suyu sorunu bulunan ilçede vatandaşlar, yeme içme ihtiyaçlarını ÖSO mensuplarının koordinasyonda ulaştırılan malzemelerle gideriyor.

İç savaş öncesi ülkenin en büyük ikinci ticaret merkezi konumundaki Rakka'nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden kaçanlar da daha güvenli olduğunu düşündükleri Tel Abyad'a sığınıyor.

-Türkiye'ye gelmek istiyorlar-

AA muhabirinin görüştüğü Halid Mustafa, Rakka'da çatışmalardan kaçtıklarını ve Tel Abyad'taki bir okulda ailesiyle yaşamaya başladıklarını söyledi.

ÖSO yetkililerinin sağladığı yardımlarla hayatta kaldıklarını aktaran Mustafa, en kısa zamanda Türkiye'deki bir çadır kente yerleşmek istediğini belirtti.

Abdulkadir Hannura ise 95 yaşındaki hasta annesi ve toplam 12 kişilik ailesiyle çatışmalardan kaçmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Daha güvenli olduğu için kuzeye, Türkiye sınırına geldik. Pasaportumuz yok. O nedenle sınırı geçemedik ama yetkililerden yardım bekliyoruz. Türkiye'ye gitmek istiyoruz" diye konuştu.

-Sınır ötesinde çadır kent hazırlığı-

ÖSO Yetkilisi Zekeriya Muleya ise Rakka'nın yanı sıra Halep, Deyrizor ve Hama gibi kentlerden de kaçışların sürdüğünü ve insanların daha güvenli olduğu için Türkiye sınırındaki Tel Abyad'ı tercih ettiğini söyledi.

Bu durumun İlçeye gelenlerin sayısını her geçen gün artırdığını ifade eden Muleya, Türkiye'nin de yardımıyla ilçede çadır kent kurmaya karar verdiklerini belirtti.

Muleya, "İlk olarak 200 çadır kurmayı planlıyoruz. Ardından büyük bir çadır kent oluşturmak istiyoruz. Rakka'da çatışmalar devam ederse 200-250 bin kişi bu bölgeye gelebilir. İnsanların mağdur olmaması için önlem almaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

-Savaşın gölgesinde eğitim-

Suriye'de yaşanan çatışmalara rağmen Tel Abyad'taki bazı okullarda zor koşullarda eğitime yeniden başlandı.

Her türlü imkansızlıklara rağmen öğretmenlik mesleğini icra etmeye çalışan Muhammed Casım, eğitime yeniden başladıkları için mutlu olduklarını belirterek, Tel Abyad'taki yaklaşık 300 ilkokul öğrencisine günde 3 saat ders vermeye çalıştıklarını söyledi.

ÖSO Yetkilisi Halil Hefyen ise Tel Abyad'ta eğitime tekrar başladıklarını, bu durumun normalleşmenin göstergesi olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler