ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ses tekelinin kalkmasının ardından serbestleşme sonucu şehirlerarası görüşmenin yaklaşık 3 kat ucuzlayarak 21 centten 8 cente düştüğünü belirterek, "Telekom'un yüzde 55 hisse devri ve sektörün serbestleşmesi 'zorunlu ve zorlu' bir değişimdi. Başarıyla tamamladık" dedi.
Bakan Yıldırım, Türk Telekom ile Koç Net Haberleşme Teknolojileri ve İletişim Hizmetleri A.Ş. arasında(B) Tipi Uzak Mesafe Telefon Hizmetine ilişkin arabağlantı sözleşmesi imza törenine katıldı. Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde yapılan törende bir konuşma yapan Yıldırım, 1 Ocak 2004 itibariyle, son tekel olan sektörün ses tekelinin de kaldırıldığını, 17 Mayıs 2004 tarihinde ise Telekomünikasyon Kurumu'nun 44 özel şirkete yeni lisans verdiğini hatırlattı. C-B-A tipi lisanların birçoğunun faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Yıldırım, B tipi lisanslama ile ilgili çalışmaların bittiği ve ilk B tipi ara bağlantı lisansını da Koç-Net firmasının aldığını ifade etti.
Türk Telekom'un başarılı bir şekilde yüzde 55 hisselerinin devriyle sektördeki serbestleşmenin önünün açıldığını belirten Yıldırım, dünyada özelleştirme ve serbestleştirme sonucunda vatandaşın daha ucuza, daha kaliteli iletişim hizmeti aldığını, pazarın büyüdüğü ve hizmetlerin çeşitlendiğini, rekabet sonucu fiyatların düştüğü, vergi gelirleri ve istihdamın arttığını kaydetti. Tüm bunların rekabetin sağlanmasıyla ortaya çıkan güzellikler olduğunu savunan Yıldırım, Avrupa'nın da bu yolla telekomünikasyon pazarını hızla büyüttüğünü, istihdamı artırdığını hatırlattı. Yıldırım, serbestleştirme ve özelleştirmeler sonrasında AB ülkelerinde şehir içi aramalarda yüzde 10, şehirlerarası aramalarda yüzde 40, uluslararası aramalarda yüzde 50 düşüşler kaydedildiğini söyledi. Türkiye'de "ses tekeli"nin kaldırıldığı 2004'ten bugüne şehirlerarası görüşmelerin 21 sentten 8 sentte düşerek 3 kat ucuzladığını, uluslararası görüşmelerin ise 51'den 16 sente gerilediğini ifade eden Yıldırım, serbestleştirme ve rekabet sayesinde istenilen sonuçların elde edilebildiğini kaydetti.
Yıldırım, telekomünikasyon alanında devrim niteliğine olan serbestleştirme ile yüzde 55 devrin 'zorunlu ve zorlu' bir değişim olduğunu, ancak hükümetin bunu başarı ile tamamladığını söyledi. Bundan sonraki dönemde beklentilerinin gerçekleşmesi için rekabetçi ortamın ortadan kaldırılmadan devam etmesi gerektiğini belirterek, bu çalışmalar sayesinde kaliteli, güvenli ve makul ücretlerle hizme dönüşümünün sağlanacağını vurguladı.
Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ise, bugünkü imzasının tekel'in sonunun başlangıcı olduğunu söyledi. B tipi ara bağlantı lisansı için Koç-Net'in ardından Borusan'ın da teklif verdiğini ve bununla ilgili çalışmların devam ettiğini belirten Doany, "Biz bundan sonra piyasaya ve müşterilerimize hizmet vermek istiyoruz. Piyasada rekabet edelim, mahkemelerde görüşmeyelim" dedi.
Koç-Net Genel Müdürü Memhmet Ali Akarca da, B tipi ara bağlantı hizmeti kullanıcılarının 4 haneli 1056 operatör numarıasını kullanarak, sabit hat üzerinden şehirlerarası, yurt dışına ve GSM görüşmelerini indirimli yapacaklarını söyledi. Akarca, Türk Telekom'un yönetim değişikliği sonrasında sağlıklı bir rekabet ortamı için olumlu adımlar atılmaya başlandığını ifade ederek, "B tipi arabağlantı imzalandı şimdi sıra A tipi arabağlantıda. Çok yakın bir zamanda bunu da imzalamayı hedefliyoruz. Bu imzalar atıldıkça Türk halkı kazanacak. Bizler hep birlikte bu sektörü geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türk Telekom Genel Müdürü Doany ile Koç-Net Genel Müdürü Akarca, B tipi arabağlantı lisans sözleşmesini imzaladı.