Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, naklin artık narkoz ve ameliyat gerekmeden, hatta hasta veya verici televizyon izlerken veya arkadaşıyla sohbet ederken yapılabildiğini söyledi.
Doç. Dr. Altuntaş, 'Aferez, vücutta dolaşan kandan kök hücrelerin alınıp, geri kalan kan kısmının vericiye geri verilme işlemidir. Bu işlem asla acı vermez, çok kolay bir şekilde kardeşiniz, akrabanız ya da bir yabancı için kullanılabilir' dedi.
Türkiye'de 45 kök hücre nakli merkezi bulunduğunu, 5 yılda nakil sayısının çok iyi noktalara ulaştığını ifade eden Altuntaş, kanser tedavisinde bir umut olarak görülen aferez sayesinde kansere bağlı erken ölümlerin azaldığını belirtti.
Akut ve kronik lösemiler, lenf bezi kanserleri, kemik iliği yetmezliği, talasemiler, bağışıklık yetmezliği durumları, kalıtsal metabolik hastalıklar; soba, mantar ve doğalgaz gibi zehirlenmeler, şeker hastalarında diyabetik ayak tedavisi; nöroloji, dermatoloji, gastroenteroloji gibi alanlar ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı.
Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, myeloma (kemik iliği kanseri) hastalarının tedavisine iyi gelecek şeyleri sıraladı: Süt, peynir ve yoğurt tüketmek; günde en az 3 litre civarı su içmek; D vitamini kaynağı güneş ışınlarından faydalanmak.
Sağlık Bakanlığı'nın kök hücre tedavisinde devrim olarak nitelenen Türk-Kök Projesi'nde sona gelindi. Proje kapsamında kurulacak olan ulusal ilik bankası sayesinde, aile içinde doku uyumu bulunmayan kişilere nakil imkanı sağlanacak. Doku nakli gerektiren kanser çeşitleri için umut sağlayan bu projeyle yüzde 95'e varan nakil başarısı hedefleniyor. Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, 'Proje özellikle çocuklar için kordon kanı yönünden kaynak olacak' dedi.