ANKARA(ANKA)-Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim'in büyük hissesine sahip Hollandalı yatırımcı Saba Fakes'in, Uluslararası Tahkim'de 19 milyar dolarlık dava açmak için çalışma başlattığı öğrenildi.
Hollandalı yatırımcı şirket Saba Fakes, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e 14 Mart tarihinde bir mektup göndererek, ICSID'da davayı açacağını duyurdu.
Hollandalı yatırımcı Saba Fakes, Türk hükümetinden Hollanda-Türkiye İkili Yatırımların Korunması Anlaşması'nın ihlalinden dolayı tazminat talebinde bulunduğunu belirtti. Hollanda ile Türkiye arasında 1 Kasım 1986'da imzalanarak yürürlüğe giren "Hollanda Türkiye İkili Yatırımların Korunması Anlaşması", Türk şirketlerine yatırım yapan Hollandalıların haklarını koruyor.
Telsim'in Hollandalı yatırımcısı, Türk hükümetine ve TMSF'ye yolladığı mektupta, uluslararası hukukun belli başlı kuralları ve Türkiye ile Hollanda arasındaki ikili anlaşmanın kurallarının ihlal edildiğine dikkati çekildi.
"Telsim'in aktiflerine TMSF tarafından hukuka aykırı bir şekilde el konulmasına" dikkat çekilen mektupta, "TMSF tarafından atanan yöneticilerin el koyma sonrasında bu aktifleri işletirken büyük zararlar oluşturması ve Telsim'in değerini düşürmesi" tahkim davası için gerekçe gösterildi.
Mektup da ayrıca, "Telsim'in 4.5 milyar dolar ile değerinin çok altında bir fiyata İngiliz Vodafone Şirketi'ne hukuka aykırı bir ihale ile satıldığı" da öne sürüldü.
Hollandalı yatırımcı Saba Fakes, ayrıca Telsim ihalesine katılan şirketlerin fiyat arttırma konusunda anlaştıklarını ve bu nedenle ihaleye fesat karıştırıldığını da iddia etti.
Bu arada tahkim davasının açılmaması için önce Türk Hükümeti'nin Hollandalı yatırımcı Saba Fakes ile olan anlaşma zemini araması gerekiyor. Türk Hükümeti ile Hollandalı yatırımcı arasındaki uzlaşma arayışı ve olması halinde görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanırsa, Hollandalı yatırımcı bu kez Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi ICSID'a başvurarak, uluslararası tahkimi başlatacak.
Davanın kabulünün ardından oluşturulacak Tahkim Heyeti, anlaşmanın ihlalinden dolayı Türkiye aleyhine vereceği kararla ödenecek tazminat miktarını da belirleyecek.
Bu tazminat miktarının 19 milyar doları bulabileceği de uluslararası hukuk çevreleri tarafından belirtiliyor. Bu şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti aleyhinde açılmış en yüksek tazminat davası olacak.