YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tema Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık:

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla toprakları tehdit eden erozyon...

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla toprakları tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı verilen mücadelenin önemine dikkat çekti.

TEMA Temsilcisi Orhan Çalık 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin topraklarının dörtte üçünün şiddetli ve çok şiddetli erozyon tehdidi altında olduğunu söyledi. Tarım alanlarının yüzde 59’unda, meraların yüzde 64’ünde ve orman varlığımızın yüzde 54’ünde erozyon yaşandığını ifade eden Çalık, son 50 yılda ancak 4 milyon hektar alanın erozyon ve çölleşmeden kurtarıldığını ve bu hızla devam edilirse, erozyon ve çölleşme tehdidi altındaki toplam 57,6 milyon hektar arazi varlığını kurtarmak için yaklaşık 700 yıla ihtiyaç olacağını vurguladı. Çalık “5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, toprağın korunması yönünde iyileştirilmeli, tüm maddeleri acilen uygulanmalı. Nerede tarım yapıp, nerede hangi ürünü üreteceğimizi, nereyi yapılaşmaya açacağımızı kesin ve net olarak belirleyen, Arazi Kullanım Planlaması yapılmalı ve uygulanmalı.Tarımsal potansiyeli yüksek, bozulan-kirlenen ve amaç dışı kullanılan Büyük Ovalarımız Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınmalı. Ormanlarımızın azalmasına değil, korunmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı. Mevcut ormanlar korunmalı, ağaçlandırma ve teraslama çalışmalarına verilen önem arttırılmalı. Mera ve Toprak Koruma yasalarından sonra yine TEMA Vakfı’nın hazırlamış olduğu Su Yasa Taslağı’ndan yararlanılarak Su Yasası çıkarılmalıdır. Çölleşmeyle mücadelede en etkili yöntem, toprak örtüsünün korunmasıdır. Bunun için de üzerinde yaşayan bitki türlerinin ve ormanların korunması gerekir. Ormanlar, sellerin ve taşkınların oluşmasını önler, akarsu rejimini düzenler, yer altı sularının birikmesine yardım eder, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar, sera gazlarından CO2 depo ederek kuraklık artışı ve çölleşmenin kaynağı küresel ısınmanın etkilerini azaltır, havayı temizler, gürültüyü azaltır. Yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır, halen ilaçların büyük bir bölümü ormanlarda yer alan bitkilerden üretilmektedir, ormanlar biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu karasal ekosistemlerdir. Dünya genelinde 1.6 milyar kişi çeşitli yollarla ormanlardan gelir sağlamaktadır. Buna karşın her yıl dünyamızda 13 milyon hektar, bir başka deyişle yaklaşık İç Anadolu Bölgesi’nin yüz ölçümü kadar orman yok edilmektedir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler