YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tema’dan Beton Okul Bahçelerini Yeşillendirme Çağrısı

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında betonlaşmış okul bahçelerinin...

Tema’dan Beton Okul Bahçelerini Yeşillendirme Çağrısı

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında betonlaşmış okul bahçelerinin yeşillendirilmesini sağlayan örnek “Doğa Bahçeleri” uygulamasının başlatılması çağrısında bulundu.

TEMA’nın öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilerle el ele evererek yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için bilimin ışığında çalışmalar yapabileceğine işaret eden Mehmet Özdemir; köy, belde ve şehirlerde okul ve cami bahçeleri, mezarlıklar, yol kenarları ve kamuya ait boş alanları bir seferberlik halinde ağaçlandırabileceklerini söyledi. Toprak, su, orman başta olmak üzere doğal varlıkların önemini bilen öğrenciler yetiştirilmesi gerektiğini savunan Özdemir, “Kanada, İngiltere, İsveç gibi ülkeler, 1970’li yıllardan itibaren okul bahçelerindeki yeşil alanları arttırmışlar, okul bahçeleri ve oyun alanlarına değişik bitki çeşitleri dikmişler, çiçek ve ağaçlar içinde yürüme yolları, yaban hayatı habitatları oluşturmuşlardır. Bizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve TEMA Vakfı, iş birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Okullar Hayat Olsun Projesi’ kapsamında, betonlaşmış okul bahçelerinin yeşillendirilmesini sağlayan, örnek ‘Doğa Bahçeleri’ uygulamasını başlatabiliriz. Doğa Bahçeleri uygulaması ile okul bahçelerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin, okulun bulunduğu bölgedeki insanların hep birlikte doğayla bütünleşecekleri sürekli eğitim merkezi haline gelmesini sağlayabiliriz. Perma kültür ilkelerini esas alan Doğa Bahçeleri”de, okul bahçesinin uygunluğuna göre; toprak kesiti, kompost, atık atık ayrıştırma, yağmur suyu toplama, serbest oyun, ağaçlandırma, tohum tüplama, çim, sebze, okuma alanları, toprak oyun havuzu, nilüfer havuzu, kuş evleri ve banyosu, perdeleme bitkileri, patates yetiştirme kasaları, bitki spiralleri, meyve ağaçları, çilek bahçesi gibi uygulama alanları oluşturabiliriz” dedi.

Öğrencilerin yıl boyunca “Minik TEMA ve Yavru TEMA Program”larını ve etkinliklerini uygulayarak toprağa, havaya ve suya temas edecek ve sınıfından dışarı çıkarak okul bahçesinde doğayla buluşacaklarına değinen Özdemir, “Öğretmenlerim; kendinizi ve öğrencilerinizi dört duvar arasına hapsetmeyiniz. Öğrencilerinizin açık havada zaman geçirmelerine, arkadaşlarıyla serbest oyun oynamalarına, doğayı, ağaçları, bitkileri, hayvanları, böcekleri tanımalarına fırsat veriniz. Yaratıcılıktan, eleştirel düşünceden , bireysellikten yani insan olmayı değerli kılan pek çok şeyden yoksun olmalarını önleyiniz. Çocuklarımızı hayatın içindeki tüm çalışmalara ortak ederek, yaratıcılıklarını destekleyerek, onları çevre dostu olarak yetiştiriniz. Eğitim öğretim yılı boyunca öğrencilerimizin isteyerek katılacakları kulüplerden biri ‘Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Kulübü’ olmalı, Ana Okulu ve ilkokullarda ‘Minik TEMA’, ortaokullarda ‘Yavru TEMA’, lise ve dengi okullarda ‘Lise Genç TEMA’ Kulüpleri, üniversitelerimizde ‘Üniversite Genç TEMA Toplulukları’ kurulmalıdır. Okullarımızda kulüp ve toplulukların oluşturulmasında; kamu yararına çalışan TEMA Vakfı, Merkez teşkilatı, TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği sizlere yardımcı olacak, etkinliklerinizde destek verecektir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler