Kilo verme süreci, disiplin ve irade ister. Sizin saatlerinizi koşu bandında geçirmeye, tükettiğiniz kalori miktarını saymaya tahammülünüz yoksa bu zayıflama yöntemleri ile hafiflemek mümkün. İşte, spor salonuna gitmeden ve sıkı bir diyet yapmadan kilo vermenin 10 akıllıca yolu...
Bu, vücudunuzun susuz kalmasını önlediği gibi tok kalmanızı ve bu sayede aşırı yemekten kaçınmanızı sağlar.
Nasıl mı? Hazır üretim olan, ağır salata soslarını kullanmak yerine salatanıza sirkeli sos hazırlayın. Bu, sizin her öğle yemeğinde fazladan 80 kalori almanızı engeller. Aynı şekilde kurutulmuş meyvelerden ziyade taze meyve tüketmek de daha az kalori almanızı sağlar.
Kurabiyeler, pastalardansa tatlı yeme ihtiyacınızı biter çikolata ile gidermeye çalışın. Daha fazla kalori almadan sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz böylece.
Kilo vermek istiyorsanız her öğünde tükettiğiniz porsiyon miktarı önemli. Küçük tabakta yemek yemeyi tercih edin. Böylece az yemekle tabağınızın dolduğunu görerek tatmin yaşarsınız.
Zamanınızı spor salonuna gitmeye ayırmıyorsanız gün içinde daha hareketli olmak için çaba sarf etmeniz gerekiyor. İşe yürüyerek gitmek, gideceğiniz bir yere otobüsten daha erken inip ya da arabayı uzağa park edip yürümek, asansör yerine merdivenleri tercih etmek, kalori yakmanın en basit yolları.
İçtiklerinizle aldığınız fazladan kalorileri fark etmezsiniz bile. Sonra "Ben niye kilo alıyorum" diye sorar, nedenini bulamazsınız. Kola, meyve suyu, şarap gibi içeceklerle fazladan kalori almaya son verin. Bunların yerine bol bol su için. Suyunuzu tatlandırmak için de içine salatalık, limon ya da nane atmayı deneyin.
Biraz aç hissetmek iyi olabilir ama tüm gün kendinizi aç bırakıp gece ağır yemeklerle midenize yüklenmek sağlıklı değildir ve kilo vermenize engel olur. Aşırı yeme ihtiyacı hissetmenize yol açan kan şekeri düşüklüğüne fırsat vermeyin, öğünlerinizin ve ara öğünlerinizin zamanını kaçırmayın.
Yüksek kalori içeren cipsler, bisküviler yerine protein ve lif yönünden zengin olan ve bu sayede sizi tok tutan atıştırmalıklara yönelin. Yoğurt, yağsız patlamış mısır, keten tohumu, tam tahıllı ekmek gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.
Akşam yemeği, günlük alacağınız toplam kalorinin yüzde 25'ini oluşturmalı. Günün son öğününü yatmadan en az iki ya da üç saat önce tamamlamış olmalısınız. Geç saatlerde çok fazla yemek, sindirim ve uyku sorunlarına yol açar.
Az uyumak, gün boyu daha fazla yemenize neden olur ve enerjinizin düşük olmasına yol açar. Her gece yedi ila dokuz saat uyumaya çalışın. Uyurken kalori yakabildiğinizi biliyor muydunuz? Uyku sırasında büyüme hormonu salgılanır ve bu hormon metabolizmayı çalıştırır. Geç saatte yemek yemeyerek, aç karnına yatmak bu hormonun daha fazla salgılanmasına ve dolayısıyla metabolizmanın daha hızlı çalışmasına neden olur.