YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Temel Tekstil Eğitimi"

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, 2030'da dünyada polyester üretiminin 60, pamuk üretimimin 30 milyon tona

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, 2030'da dünyada polyester üretiminin 60, pamuk üretimimin 30 milyon tona çıkmasının öngörüldüğünü söyledi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nce (UİB) yürütülen "Tekstil Teknolojileri İhracat Liderleri Projesi" kapsamında, tekstil firmalarını alanlarında uzman isimlerle buluşturan "temel tekstil eğitimi" düzenlendi.

Eğitim programında konuşan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Altun, yüzde 32 üretim oranı ile pamuğun, yüzde 45 üretim oranıyla polyesterin tekstil sektörünün bel kemiğini oluşturduğunu anlattı.

Çevreye duyarlılığın son yıllarda artması nedeniyle, çok fazla kimyasal kullanılan viskon üretiminin azalacağına dikkati çeken Altun, viskon yerine alternatif liflerin üretileceğini bildirdi.

"2030'da polyester üretiminin 60, pamuk üretimimin ise 30 milyon tona çıkacağı öngörülüyor" diyen Altun, pamuk üretiminin Afrika ve benzeri ülkelerde azalacağını, pamuk ekilecek alanlarda açlık probleminin aşılması amacıyla hububat ekilmesinin dünyada pamuk üretimini azaltacağını belirtti.

Tekstil sektöründe Çin'in önemli bir büyüme gösterdiğine işaret eden Altun, "Çin'in sentetik üretiminin 2000-2009 yılları arasında 3,5 kat arttığını görüyoruz. Pamuk üretiminde de büyük artış var. Tekstil sektöründe Çin, büyümesini sürdürecektir" diye konuştu.

Altun, ham madde konusunun çok önemli olduğunu ancak Türkiye'de ihmal edildiğini vurgulayarak, "Pazarlamacıların özel liflere yönelmesi önemli. Özel liflere birçok şekil ve özellik verilebiliyor, bu liflerin özellikle de getirisi çok yüksek" ifadelerini kullandı.

-UÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karahan-

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karahan ise ipliğin kullanılacağı alanların önemli olduğunu vurgulayarak, tekstil malzemesinin özelliklerinin mamul maddenin kalitesini ve üretim metotlarını önemli ölçüde etkilediğini dile getirdi.

Malzemelerin lif boyu, incelik, esneme ve kopma uzaması, kıvrımlık, dış yüzey yapısı, boya, nem alma ve ısı yeteneği, statik elektriklenme ve kimyasal etkilere karşı özelliklerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydederek, "Büküm iplikçilikte iğler, rotorlar, silindirler ve bunlara benzer döner makine elemanları yardımı ile verilir. Büküm, sağ ve sol olmak üzere iki yöne sahiptir. Kısa lif iplikçiliğinde sağ büküm kullanılır. Bükümler gösterilirken sağ büküm için Z harfi, sol büküm için ise S harfi kullanılır" diye konuştu.

"Tekstil Teknolojileri İhracat Liderleri Projesi" kapsamındaki eğitim programları, 29 Aralık'taki boya, baskı ve apre işlemi, ürün kalitesi ve kalite kontrol ve pazarlama süreçleri konularıyla devam edecek.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler