HABER

"Temiz içme suyu" kaynakları azalıyor

İSTANBUL (İHA) - İçme suyu kaynaklarının her geçen gün biraz daha azalması ve bu kaynakların korunmasının, önümüzdeki yüzyılın en büyük sorunlarından birisini teşkil edeceği belirtildi.

Özellikle suyun çok fazla tüketildiği tesisler olan otellerde, suyun verimli kullanılarak hem daha hijyenik ve temiz bir ortamın sağlanabileceği, hem de daha ekonomik işletme yapılabileceği kaydedildi.

Otellerde Su ve Enerji Tüketim-Yönetim birimlerinin olması gerektiğini belirten uzmanlar, "Yeryüzünde ancak yüzde 0.3 oranında içilebilir su kaynağı olduğu unutulmamalıdır. İçme suyu arıtma tesisi işletme maliyeti 0.2-0.4 dolar/tondur. Musluklardan, duş başlıklarından kullanılmadan akan suyun atık suya dönüştüğü unutulmamalıdır. Evsel bir atık su arıtma tesisi işletme maliyeti ise ortalama 0.4-0.6 dolar/tondur" dedi.

Gelişmiş ülkelerde, geçmişte tüketilen su miktarı 250 litre/kişiyken son yıllarda verimli su tüketimiyle bu değerin 125 litre/kişiye düştüğü, bu gün İstanbul'da kişi başına su tüketim oranının da 200 litre/kişi olduğu ifade edilen açıklamada, "Gelişmiş ülkeler içme suyu kaynaklarını su tüketimini azaltarak korumaktadırlar. Benzer şekilde atık su oluşumunu ve suların arıtma maliyetini azaltmaktadırlar. Önümüzdeki yüzyılın en önemli sorununun içme suyu kaynakları ve onların korunması olduğu unutulmamalıdır. Otel odaları, koridorlar, giriş bölümleri, lokantalar ve barların temizliğini yapan kişiler verimli su kullanımı konusunda mutlaka eğitilmeliler. Bu işleri yapan kişiler daima temiz elbise giymeliler ve işleri doğru ve hijyenik bir şekilde yapmalılar" denildi.

YIPRANAN EŞYALAR, GÖNÜLLÜ VAKIFLARA VERİLMELİ İşletmelerde, suyun ve elektrik enerjisinin tasarruf edilmesi değil ama, günlük temizlik ve aydınlatma, ısıtma gibi diğer işlemler yapılırken, doğru kullanımla daha verimli hale getirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı:

"Muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarını değiştiren veya tamir eden kişilerin çalışmalarını bilinçli şekilde yapmaları için eğitilmeliler. Çoğu otellerde su tüketimine ödenen bedel toplam masrafın yüzde 15'ni oluşturmaktadır. Otel odalarında pille çalışan saat gibi aletler yerine elektrikle çalışan aletler kullanılmalıdır. Otellerde kullanılmış fakat tamamen yıpranmamış yatak, yorgan, yorgan yüzü, çarşaf, battaniye gibi yatak odası eşyaları çöpe atılmaksızın temizlendikten sonra gönüllü vakıflar marifetiyle ihtiyaç sahibi kişilere dağılmalıdır. Böylece kullanılmış malzemeler daha uzun süre kullanılarak doğal kaynaklar korunmuş ve çevre kirliliği azaltılmış olur. Kullanılmış arızalı olmayan TV, buzdolabı, koltuk, sandalye vb. gibi aletler yine gönüllü kuruluşlar marifetiyle ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Arızalı olan kullanılmış aletler ise tamir edildikten sonra ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Otellerde yemek fazlalıklarını çöpe atma yerine hijyenik şartlarda ayrı ayrı kaplarda toplayarak günlük olarak gönüllü vakıflar marifetiyle ihtiyaç sahibi insanlara (rahatsız ve incitmeden) dağıtılabilir. Otellerimiz temizlik malzemelerini büyük boyutlu tekrar kullanılabilir kovalarda satın alarak kovaları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak hem katı atık miktarını minimize edebililer hem de ihtiyaç sahibi kişilere katkıda bulunabilirler. Otellerde fazla km yapan araçların mutlaka az ve temiz yakıt tüketen modeller olmasına özen gösterilmelidir. Araçların satın alma maliyeti yanında işletme maliyetleri mutlaka hesaplanmalıdır. Özellikle oteller 6-7 litre benzine eşdeğer LPG veya CNG yakıtları kullanan araçlar satın almalıdırlar. Böylece işletme maliyetinin yanında şehrin hava kirliğinin azaltılması konusunda katkıda bulunabilirsiniz. Araçların yedek parça maliyetlerine ikinci planda dikkat edilmelidir".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler