Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenen "Temiz Türkiye" yarışmasında, nüfusu 50 bin ile 750 bin arasındaki kentler kategorisinde "en temiz üçüncü kent" seçilmenin, yıllardır öz kaynakları, proje ve hibe destekleriyle sağladıkları bir sonucun ödülü olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hedefimiz, geri dönüşüm tesislerinde çöpten enerji üretilmesidir" dedi.
İça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçüncülük ödülünü almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Göreve geldiği 2004 yılından itibaren çevre bilinciyle kalıcı çevre çözümleri ortaya koymak için büyük gayretler sarf ettiklerini anlatan İça, bunun ödüllendirilmesinin kendilerine moral verdiğini dile getirdi.
İça, kalıcı çevre ve çevrenin korunması için yerel yöneticilere önemli görevler düştüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
"İleri arıtmaya geçen, azot ve fosfor dahil arıtmasını tamamlayan nadir illerden biriyiz. Kanalizasyon sistemlerimizi de güncelleştirip günlük ihtiyaçlara kadar indirgedik. Bu konuda sorunumuz yok. Bunun dışında en önemli şey, katı atık yönetimi kurulmasıdır. Vahşi depolamayla yıllardır çöp dağları oluşturulmuştu. Burasını ıslah ettik ve çevresinde 1 milyon metrekareye ulaşan Yedigöller bölgesi piknik rekreasyon alanları, kültüler ve sosyal alanlar için yatırım fırsatı oluşturduk. Çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması işini, öz kaynaklarımızı kullanıp Avrupa Birliği (AB) hibe desteği alarak, belediyemiz öncülüğünde çevredeki ilçe belediyelerimizin katılımıyla 15,6 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdik. Bundan sonraki hedefimiz, geri dönüşüm tesislerinde çöpten enerji üretilmesidir."
-Kütahya "havası en kirli kent" olmaktan çıktı-
Kütahya'nın birkaç yıl öncesine kadar her yıl "havası en kirli kent" olduğunu anımsatan İça, yaklaşık yüzde 80 oranında doğalgaz abone bağlantılarının tamamlanmasıyla hava kalitesi iyi kentler arasına girdiklerini ifade etti.
Sadece doğalgaz kullanılması ve yakıtın kontrol edilmesinin hava kalitesini sağlayamayacağına dikkati çeken İça, yeşil alan miktarının da artırılması gerektiğini söyledi.
Bundan yaklaşık 8 yıl önce 200 bin metrekare olan yeşil alan miktarını 1,5 milyon metrekareye ulaştırdıklarını bildiren İça, Yedigöller mevkisindeki çalışma tamamlanınca 2014'e kadar bu miktarın 2,5 milyon metrekareye ulaşacağını belirtti.
İça, toplu taşıma için elektrikli troleybüs hatları oluşturup hava kalitesini daha da artırmayı hedeflediklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Çevreci proje olarak bisiklet projelerimizi hazırladık. Merkezden 10 kilometre uzaklıktaki Dumlupınar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi'ne kadar olan bisiklet yolu projesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nce onaylandı. Kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edeceğiz. Belki 50 yıldır dokunulmayan içme suyu hatlarımız vardı. 750 kilometre içme suyu hattını yenileyerek kaçak oranını yüzde 72'den yüzde 30'a indirdik. Klorlama tesislerinin kurulması, depoların sağlıklı hale getirilmesi ve yeni semtlerde su basıncı sağlanması gibi pek çok sorunu da çözdük.
Temiz kent demek, sadece çevredeki görsel temizlikle değil, kalıcı temizlikle de ilgilidir. Yıllardır öz kaynaklarımız, proje ve hibe destekleriyle sağladığımız bir sonuç ödüllendirildi. Bu ödül bize moral verdiği gibi daha büyük sorumluluklar da yüklemektedir. Yeni yapacağımız projeler ve hedeflerimizle bunu daha iyi bir noktaya getirmek için gayret sarf edeceğiz."
Muhabir: Sedat Gök
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz