2017 yılının Temmuz ayında, Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç arkeoloji haberleri...
Temmuz ayının en ilginç arkeoloji haberleri
1- Mısır’daki Ortaçağ mağarasında 'Allah Dışında Tanrı Yok' yazısı bulundu
Mısır’ın Kızıldeniz sahil şeridi üzerinde yer alan bir mağaranın duvarlarında, taş üzerine oyulmuş ve ortaçağdan kalma Arap harfleri keşfedildi. Yazılardan birinde; “Allah dışında tanrı yoktur” yazıyor. Bugüne kadar bunlar gibi hiç yazıt bulunamadı.
2- Bilinen en eski darbeciler 2 bin 600 yıl önce Atina'da
Atinalı bir soylu olan Kylon, olimpiyat oyunlarının ilk kayıtlı galibiydi. Ancak tarihe, iktidarın tek sahibi olabilmek adına, Atina’yı bir darbe girişimiyle ele geçirmeye çalışması sonucunda geçmişti. İskelet kalıntıları, MÖ 8. yüzyıldan kalma büyük bir mezarlık olan Falyron Delta Nekropolü’nde keşfedildi. Elleri demir kelepçelerle bağlanmış 80 kişi, bulundukları toplu mezara köle olmadıklarını savlayan bir düzen dahilinde yerleştirilmişlerdi.
3- Hipokrat’ın araştırmalarını içeren bin 500 yıllık el yazması
Sina yarımadasının güney ucunda, Sina Dağı’nın eteklerinde yer alan Azize Katerina Manastırı, dünyanın en eski Hıristiyan manastırlarından biri olma özelliğini taşıyor. Bu görkemli yapıda gerçekleştirilen son restorasyon çalışmaları sırasında, ünlü Yunan Hekim Hipokrat’ın bir araştırmasından elde edilmiş tıbbi bir reçete içeren bin 500 yıllık el yazması ortaya çıkarıldı.
4- Zamanla sağlamlaşan Roma duvarlarının kimyası çözüldü
Binlerce yıl önce inşa edilmiş olan Antik Roma betonarme deniz yapıları, günümüzde ilk yapıldığı zamandan daha güçlü bir şekilde ayakta duruyor. O halde modern beton karışımları deniz suyuyla temas ettikten onlarca yıl sonra bozulurken, Antik Roma yapıları nasıl daha da güçleniyor? Uzmanlar, volkanik materyaldeki elementlerin deniz suyuyla nasıl bir tepkimeye girip, yapıyı daha da sağlamlaştırdığını keşfetti.
5- İnsanlar sanılandan çok daha önce Neandertallerle çiftleşmeye başladı
Neredeyse yüzyıl boyunca Neandertaller modern insanların atası olarak sayılıyordu. Fakat yeni oluşturulan senaryoda Neandertallerin modern insanlarla olan bağlantısı çözüldü ve görülüyor ki soyumuzun üyeleri, Neandertallerin ataları arasındaydı. Araştırmacılar 100 bin yıl önce Almanya’nın güneybatısında yaşamış olan bir Neandertalin mitokondrilerinde bulunan antik DNA’yı diziledi. Anneden çocuklara aktarılan ve kemikte nükleer DNA’dan daha fazla bulunan bu DNA’nın erken modern insanlarınkine olan benzerliği bulundu.