MEB'in duyurduğu TEOG 1. nakil başvurusu için gün geldi ve çattı! Takvimi göz önünde bulundurarak, binlerce lise öğrencisi TEOG nakil başvuruları için saatleri sayıyor, üstelik 18 Ağustos tarihindeki 2. nakil işlemleri için dahi hazırlanmış durumdalar. En sık sorulan sorulardan biri ise; e-okul nakil başvuru işlemi nasıl yapılır? Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, sürpriz bir şekilde TEOG yerleştirme sonuçları için bir duyuru ile tüm sonuçları duyurmuştu. Öğrenciler, 14 Ağustos'ta başlayacak olan 1. nakil başvurusu ile ilgili işlemlerini saat 17.00'ye kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor.
TEOG nakil başvurusu e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. 10 Ağustos'ta açıklanan TEOG yerleştirme sonuçları sonrası, öğrenciler hem e-okul boş kontejanlar listesini görebilecek, aynı zamanda e-okul sistemi üzerinden e-okul ile nakil başvurusu gerçekleştirebilirler. 14-18 Ağustos 2017, 21-25 Ağustos 2017, 28 Ağustos-06 Eylül 2017 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. TEOG yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezi olarak gerçekleştirilecek. Üstelik; Yerleştirmeye esas nakil sonuçları açıklanmadan önce; öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil başvurusu ile ilgili 3 ytercih yapacak, bu tercihleri ortaokul müdürlüğünden onaylatılması gerekecek.
Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri halinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacağı duyuruldu. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
e-Okul üzerinden yapılacak olan nakil başvurusu ile ilgili MEB'in farklı bir bilgilendirmesi ise şu şekilde;
«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği hâlde 15 Eylül 2017 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacaktır.
Son olarak nakil başvuru süreci ile ilgili birçok soru işareti bulunuyor. 14 Ağustos sabahı başlayacak olan TEOG nakil başvurusu ile ilgili sık sorulan sorulardan oluşan bir liste hazırlandı ve kamuoyuna duyuruldu.
1) Kimler nakil başvurusunda bulunabilir?
Herhangi bir okula yerleşsin ya da yerleşmesin tüm öğrenciler isterlerse nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
2) Nakil tercihleri için nereye başvurulacaktır?
Öğrenci velileri herhangi bir ortaokula giderek nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
3) Nakil sürecinde hangi okullar tercih edilebilecektir?
Nakil sürecinde en az 1 en fazla 3 okul olmak üzere istenilen tüm liseler tercih edilebilecektir.
4) Nakil başvurusunda bulunmak istediğiniz lisede boş kontenjan bulunmak zorunda mıdır?
Elbette bir lisede boş kontenjan varsa oraya yerleşme ihtimaliniz artacaktır fakat bir liseye nakil başvurusunda bulunmanız için boş kontenjan olması şart değildir. Zira oradan da başka okullara nakil olmak isteyen öğrenciler olabilecektir ve böylece o okula yerleşme ihtimaliniz ortaya çıkacaktır.
5) Okulların boş kontenjanları ne zaman ve nereden öğrenilebilircek?
14 Ağustos´tan başlamak üzere üç hafta boyunca her pazartesi günü e-okul üzerinden liselerin boş kontenjanları ve taban puanları öğrenilebilecektir.
6) Kaç defa nakil başvurusunda bulunulabilecek?
14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül olmak üzere toplam üç nakil dönemi olacaktır. Yani üç hafta peş peşe nakil başvuruları pazartesi başlayıp cuma günü sona erecek, sonuçlar ise bir sonraki pazartesi günü açıklanacaktır.
7) Bir öğrenci üç nakil döneminde de başvuruda bulunabilir mi?
Evet, öğrenci isterse üç nakil döneminde de şansını deneyebilir.
8) Nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okula devam edebilir mi?
Evet nakil süreci sonunda istediği bir okula yerleşemeyen öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okuluna devam edecektir. Yani açıkta kalma gibi bir durum söz konusu değildir.
9) İlk tercihlerde ve nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrencinin durumu ne olacaktır?
Bu öğrenciler 11-15 Eylül tarihleri arasında bulundukları ilçenin milli eğitim müdürlüklerine başvurarak düşük puanlı bir liseye yerleştirilmiş olacaklardır ya da isterlerse açık Öğretim lisesine kayıt yapabileceklerdir. Ayrıca sezon içerisinde de her ayın son haftasında boş kontenjanlara göre nakil başvurusu yapılabilecektir
10) Öğrencilerin yerleştirildikleri okula gidip kayıt yaptırmaları gerekir mi?
Kayıtlar sistem üzerinden otomatikman yapılacağından öğrencilerin ayrıca kayıt yaptırmalarına gerek yoktur ancak okul bilgi formlarının doldurulması, ders seçimi, okul kıyafeti gibi durumlar için öğrencilerin velisi ile birlikte Yeni okullarını ziyaret etmeleri faydalı olacaktır. İlgililere önemle duyurulur.