HABER

TEOG kalktı! İşte TEOG yerine gelen ikili model

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Günlerdir merak edilen 'TEOG kalktı mı?' sorusu yerini 'TEOG yerine ne gelecek?' heyecanına bıraktı. TEOG yerine gelecek sistem az çok belli olmaya başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise yeni sisteme ilişkin, "Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunarız" dedi. Yılmaz ayrıca "Üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var" ifadesini kullandı. Bakan'dan öğretmen adaylarına da müjdeli haber geldi. 2018'de 20 bin öğretmen atanacak

Günlerdir merak edilen TEOG kalktı mı, TEOG kalkıyor mu' sorusunu cevabını buldu. TEOG tarih oldu. Erdoğan'ın 'Ben TEOG'u istemiyorum' açıklaması sonrasında TEOG ışık hızıyla kaldırıldı.

TEOG'un kaldırılmasının ardından gözlerin çevrildiği Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında eğitimle ilgili soruları yanıtladı. Bakan Yılmaz, çocukların 25 yaşına kadar sınavdan sınava koşturduğunu vurgulayarak, yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyledi. Bakan Yılmaz, “Onlar tamam derse hemen açıklarız, şu noktanın düzeltilmesi lazım derlerse, onu yaparız” dedi. TEOG’la ilgili sorulara da yanıt veren Bakan Yılmaz, özetle şunları söyledi:

BENİM DE TEOG'DAN GEÇMİŞ EVLADIM VAR

Önce ihtiyacı ortaya koyalım. Benim de TEOG’dan geçmiş evladım var, dolayısıyla veli olarak da TEOG’un ne olduğunu biliyoruz. Çocuklarımız gözümünüz önünde büyüyor ama bir yarıştan diğerine koşturuyor. Üniversite sınavı her zaman vardı, ancak bizim zamanımızda TEOG yoktu, şimdi o da var. TEOG’dan çıkıyor, YGS, LYS’ye giriyor, KPSS’ye giriyor, kurumların özel sınavına giriyor. 25 yaşına kadar bir spordan bir spora giriyor. Kitap okuyabiliyor mu? Sosyal etkinliğe katılabiliyor mu? Spor yapamadığı için obezite denilen bir sorun ortaya çıkıyor. Kitap okuyamadığı için kendini ifade edemeyen bir nesil ortaya çıkıyor.

Yaptıkları tek şey, internetle uğraşıyorlar. İnternet üzerinden oyunlarla biraz kendilerini normal akışın dışında bir şey yapıyoruz diyorlar. Bu sağlıklı nesil olabilir mi? Yeteneklerini tanısın, o doğrultuda eğitim alsın. Çok net olarak söylüyorum, Türkiye’nin şu anda eğitim seviyesi geçmiş yıllarda yapılandan kat kat iyidir. Nabi beyin ayak izlerini takip ediyorum, çok teşekkür ediyorum.

BEŞERİ SERMAYEMİZİ DEĞERLİ KILAN EĞİTİM

Şu anda kişi başına düşün milli gelirle dünyada 13’üncü sıradayız. Bunu nasıl sağladınız, altınınız, doğal gazınız yok. Beşeri sermayeniz var. Bunu değerli kılan tek şey eğitiminizdir. Türkiye’nin bu gerçeklerini görmeden her şey karanlıkmış gibi sis perdesi oluşturmak bizden önceki görev yapan milli eğitim bakanlarına büyük haksızlık olur. Daha iyiye gideceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Nasıl? Yüksek teknolojiye, nitelikli bilgiye, bu bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim insanına sahip olmak lazım.

BU YIL TEOG YOK

Sınavı yapmıyoruz bu yıl. Peki yerine ne gelecek? Eğitimle ilgili insanlar bana aktarıyorlar. Eğitimin kademeleri var, ilkokul, ortaokul, lise. Türkiye’de başarıyı yakaladık amenna. Ancak ilkokulda bir beceri verilmiyor, sırf ortaokula hazırlık yapılıyor. Ortaokulda bir beceri verilmiyor, sırf liseye hazırlık için. Beceri verilmiyor deniyor, bilgi verildiği için. Oysa ne yapılmalı? 12 yıllık zorunlu eğitimi getirdik, ancak ilkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım çocuğun. Ortaokulda bırakırsa, ilkokul ve o dönemki becerileri kazanmış olmalı. Liseye giderse eski becerilerin üzerine yenilerini koyarsan, üniversiteye gitmese dahi donanımlı insanların yetiştirilmesi lazım. Onu yapabiliyor muyuz? Öğrencilere beceri kazandırılması önemli.

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENSİN İSTİYORUZ

Eğitimin ayrılmaz bir parçası ölçme değerlendirme. Bu olmadan evlatlarınızın hangi seviye olduğunu bilemezsiniz. Hangi seviyede bileceksiniz, sonra belli tutum, beceri kazandıracaksınız. Sonra ne kadar kazandırdığınızı ölçmeniz lazım. Bizdeki sistem, test. Mümkünse a, b, c; yani tek kelime konuşan bir nesilden… Aile içi iletişimin bile bozulduğu bir dönemdeyiz. Herkesin elinde bilgisayar, laptop, aynı odada farklı dünyalar yaşanıyor. İstiyoruz ki, daha iyi olsun. Kendisiyle, çevresiyle barışık olsun, mutlu, özgüveni olan insanların ülkesi olsun. Öğrenmeyi öğrensin diyoruz.

Bunu yaparken de kendi değerlerimiz var, 21’inci yüzyılın becerilerini çerçeve olarak almışız. Çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz beceriler geleneksel, Avrupa Birliği ne kazandırıyorsa onu kazandırıyoruz.

Eğitimin kalitesini artırma gayreti, bu sınav sistemini değiştirme çabası doğurdu. Arkadaşlarımız çalışıyor, bir ay içinde Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Onların vereceği karara göre velilerimizin, öğrencilerimizin önüne bir sonuç çıkaracağız. Onlar tamam derse hemen açıklarız. Şu noktanın düzeltilmesi lazım derlerse, onu yaparız.

Normalde biz bu dönemden itibaren başlamıştık, geçen yıllarda olmadığı kadar bu sene ilk defa sosyal, sportif, kültürel faaliyetlilerini kayıt altına alıyoruz. Evlatlarımızı sosyal, sportif faaliyetlerden kopmadan, mutlu bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Bunu yapmak için de arkadaşlarımız çalışıyor.

Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif.

EĞİTİM ÜZERİNE SÖZÜ OLANLAR LÜTFEN BİZE GÖNDERSİN

Söylenmeyin, söyleyin diye bir tabir var. Eğitim üzerine sözüm var diyenler lütfen bize göndersinler. Alırız, değerlendiririz. Evlat hepimizin. Türkiye’nin geleceğini daha aydınlık yapacağız.

İhtiyaçları göz önüne alaraktan çalışma yapacağız. Fırsat eşitliğini sunmak istiyoruz. Geçen yıl TEOG birincisi Muş Varto’dan bir kızımız mezrada yaşıyor, taşımalı eğitimle geliyor. Bu yıl onun kız kardeşi de birinci oldu, Erciş’ten, Tunceli Çemişkezek’ten çıktı. Hiç merak etmesinler, onlar bizim cevherimiz. Ülke bunu değerlendirmeme lüksüne sahip değil. Eğitimde genel kural, kimseyi geride bırakmamak. Herkesin ulaşabileceği bir sistemi getireceğiz. Kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi. Yerine gelecek sistem de şu anki TEOG’dan daha iyi olacak. TEOG bir sınav değildi.”

20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz öğretmen adaylarına da müjdeli haberi verdi. Yılmaz, " 2018 yılında 20 bin öğretmen ataması yapacağız" dedi.

TÖRENLER ZATEN BAKANLAR KURULU YÖNETMELİĞİNDE VAR

Bizim kendi yönetmeliğimiz var, bir de Bakanlar Kurulu’nun yönetmeliği var. Bayramlarla ilgili kutlamalar Bakanlar Kurulu yönetmeliğinde. Bayramların nasıl kutlanacağı, nerede nasıl yapılacağı yazıyor. Okullardaki etkinliklerle Bakanlar Kurulu’nun yönetmeliğini karıştırıyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar. Okullarda 54 etkinlik yapılacağını gösteriyor o. Öğretmenler günü, dünya kadınlar günü, turizm haftası, diş haftası… Burada göremeyince konuşuyor. Evlatlarımız sosyal, sportif, yardım etkinliğine katılsınlar dedik ya, bu da gelişimin bir parçası.

BAKANLIK AİLENİN İSTEMEDİĞİ OKULA YERLEŞTİREMEZ

Eğer bir okula ister meslek, ister Anadolu lisesi, ister imam hatip olsun. Eğer istemiyorsa, evlatlarını vermiyorsa, hiçbir zaman bakanlığın ailenin istemediği bir okula evlatlarını göndermesi gibi bir durum olamaz. Amacımız eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak. Bunda gerçek bir başarı sağladık. En son Van’ın Erciş’inden, Ahlat’tan, Çemizkezek’ten birinciler çıktı. Her yerdeki evlatlarımız en iyi okula gelebilecek durumda.

MÜFREDATTAN ATATÜRK ÇIKMADI

Atatürkçülük yok diyorlar. Önce insaf sahibi olun. Öğretmene ne öğreteceğine dair bir çerçeve çiziyoruz. Bu çerçevede öğretmenlere Atatürk İlke ve İnkılaplarının yanı sıra, insan hakları, milli ve evrensel değerlerini öğretmenlerin de söylüyoruz. Ders kitaplarında Atatürk ile ilgili bölümler çıkarılmadı. Beden eğitimi, çağdaş Türk ve dünya Tarihi, fizik, kimya, biyoloji, hayat bilgisi, müzik gibi derslerimizin kitaplarında Atatürk ile ilgili bölümler var. Örneğin hayat bilgisi birinci sınıfta çocuğumuz evinin telefon numarasını bilmez. Ama biz öğrencimize Atatürk’ün anne-babasının adını, doğum tarihi gibi bilgileri veriyoruz.

BİZ İSTİYORUZ Kİ, BATIYI DA DOĞUYU DA BİLSİN

Biz geçmişten çok daha iyi bir şekilde eğitimi iyi bir duruma getirdik. Şüpheniz olmasın.

Evrimle ilgili, biyoloji dersi öğretim programı, biyolojinin gelişimine katkı sağlayan bilim insanları diyoruz, Darwin de var, ama İbn-i Sina da, Aziz Sancar da var. Yerli insanların konulması rahatsız ediyor. İstiyorlar ki, bu toplumun insanları kendi insanlarıyla gurur duymasın. Biz istiyoruz ki, Doğuyu da batıyı da bilsin. Bilim evrenseldir. Buna doğunun da batının da katkısı vardır diyoruz.

EVRİMLE BİR KAVGAMIZ YOK

Mutasyondur, gendir, doğal seleksiyondur, hepsi var. Ondan şüpheniz olmasın. Ancak bazı konuları bu sınıf seviyesinde verilecek konu değil, bir üst seviyede verilsin dedik. Daha önce biyoloji dersindeydi maki topluluğu. Coğrafyaya alalım dedik. Fizikte olan vardı, gazlarla ilgili, tekrarlardan kaçındık, kaldırdık, şu sınıfta bu konuya koyduk. Aynı şeyi tekrar değil, birbirini tamamlayan şekilde yerinde ve yeterlice verilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili bir felsefeye sahip olması lazım. Felsefenin saatini biz artırdık, daha önce 11’inci sınıflarda vardı, 10’uncu sınıflara koyduk. Evrimle bir kavgamız yok.

70 BİN DERSLİĞİ 2019’DA YAPACAĞIZ

Göç veren yerlerde bomboş bina olarak kalıyor. Çanakkale’ye okul istedik. Sağ olun ama şimdi öğrenci kalmadı dediler. Dolayısıyla 70 bin dersliği inşallah 2019’un sonuna kadar tamamlayacağız. İstanbul’da biraz sıkıntımız olabilir. İkili eğitimi kaldıracağız. İkinci bir talimatı daha vardı Başbakan’ımızın, bilimsel araştırmalarda kesinleşmiş bir husus. Okul öncesi eğitim. Bazı eğitimciler, “Ver bana 7 yıl, 70 yıl senin olsun” diyor. Okulöncesi eğitim alan daha başarılı. Yüzde 10’du biz geldiğimizde okul öncesi eğitim, geçen yıl brüt yüzde 74. Bu yıl 37 pilot il belirledik, okul öncesi eğitimle ilgili eğitim setini hazırladık. Okul öncesi masrafların hepsini biz karşılayacağız bakanlık olarak. Çocuklarımızı taşımalı olarak yapmayacağız, valilerimizden rica ediyoruz, öğretmenleri taşıyalım, çocukları değil. İki saat bir köyde, iki saat bir köyde. Köy okulunun bakımını yapalım, işler hale getirelim. Kapanan okulları açalım.

Bir de üçüncü husus var, Başbakanımızın yabancı dil eğitimi. 5’ler hazırlık sınıfı oldu. Göreceğiz nasıl bir sonuç çıktığını.

TEOG YERİNE YENİ SİSTEM

Peki TEOG yerine ne gelecek? Karar’ın haberine göre; A, B, C şeklinde standartlara ayrılacak liselere geçiş için ‘açık uçlu’ sınav yapılacak. Yerleştirmede öğrencinin sosyal aktivitileri ve yetenekleri belirleyici olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması ile ilgili ilk adım dün atıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG’un yapılmayacağını açıkladı. Yılmaz, yeni getirilecek sistem üzerinde çalışma yapıldığını belirtirken, bakanlık tarafından yeni sisteme ilişkin çalışma grubu da oluşturuldu. Bu hafta bakanlık yetkilileri ile özel okul temsilcileri yeni sistemle ilgili toplantı yapacak.

A,B,C DİYE 3 STANDART

Karar gazetesinde yer alan habere göre tüm liseler A, B, C olmak üzere 3 standarta ayrılacak. Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray, İzmir Fen, Kartal İmam Hatip gibi bazı Anadolu ve Fen liselerinin akreditasyonu ‘A standart’ olacak. Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesine dönüştürülen düz liseler ise ‘B standardı’yla akretide edilecek. Meslek liseleri ile teknik meslek liseleri ise ‘C standardı’ kapsamında yer alacak.

Ortaöğretimden liseye geçiş ve yerleştirme sistemi de bu standartlara göre yapılacak. MEB yine TEOG gibi merkezi bir sınav yapacak. Ancak 3 okul standardı için ayrı ayrı baraj puanı olacak. Örneğin A standardındaki liselerin baraj puanını geçen öğrenci, internet üzerinden bu akreditasyona sahip istediği okula başvuru yapabilecek. Başvuru, ilgili okul tarafından öğrencinin merkezi sınavda aldığı puana, ortaokul başarı ortalaması, yetenekleri ve katıldığı sosyal faaliyetlerden aldığı puanlar da belli oranda yansıtılacak. Toplam puan yerleştirmede esas alınacak.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar bakanlığın masasındaki ilk alternatifin ‘Liselere Giriş ve Yerleştirme Programı’ olduğunu belirterek sistemin detaylarını açıkladı. A, B, C standına ayrılacak fen, Anadolu, İHL sosyal bilimler, meslek liseleri ile teknik liseler için merkezi bir sınav yapılacağını kaydeden Oktaylar, yerleştirmede sınav puanına ek olarak öğrencinin performansıyla ilgili notların da belirleyici olacağını belirtti. Oktaylar, puan hesaplama ve yerleştirmenin nasıl olacağını şöyle anlattı: “İlk olarak lise geçiş sınavı puanı belirleyici olacak. Her liseye başvuru için bir taban puanı belirlenecek. Sorular yeni öğretim programındaki kazanımlar ve konular üzerinde çoğunlukla açık uçlu sorulardan oluşacak. Soruları MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi hazırlayacak. Ayrıca ortaokul başarı ortalaması, bilim, edebiyat, matematik, kültür-sanat, müzik ve spor alanlarındaki etkinlikler, belge, ödül, madalya, kupa ve sertifika gibi referanslar da etkili olacak. Bu referanslarla birlikte kulüp etkinlikleri, proje çalışmaları ve bilimsel çalışma örnekleri üzerinden de ağırlıklandırma yapılacak. Öğrenciler merkezi sınavdan sonra bu referans belgeleriyle birlikte tercih etmek istediği liselere internet üzerinden başvuracak.”

Oktaylar başvuru yapılan okulun öğrencinin referanslarını MEB’in belirlediği kritere göre puanlayıp onay için dosyayı Bakanlığa göndereceğini söyledi. Bu süreçle ilgili kesin bir kararın olmadığını belirten Oktaylar, doğrudan MEB’in öğrencinin dosyası üzerinden referans puanlaması yapmasının üzerinde de durulduğunu kaydetti. Sınava girmeyen ya da baraj puanını geçemeyen öğrenciler için ise adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

En Çok Aranan Haberler