TEOG 2017'de yeni bir önemli aşamaya geldik. İlk nakil başvuruları sonrası bugün gözler MEB'de idi. E-okul güncellendi ve TEOG 2017 1. nakil sonuçları açıklandı. Nakil başvurusu yapan öğrenciler başvurularının olumlu olup olmadığını E-okul'daki nakil sonuçları sorgulama sayfasından öğrenmeye başladılar. Söz konusu sayfaya direkt olarak aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
1. TEOG nakil sonuçları için tıklayınız
Yukarıdaki sonuç sorgulama sayfasında ilgili alanlara T.C kimlik numaranız, doğum tarihiniz ve ekrandaki güvenlik kodunu girip "Tamam" butonunu tıklamanız yeterlidir.
TEOG 1. nakil sonuçları, boş kontenjanlar ve tercih listeleri ile ilgili sorgulama ve bilgi sayfalarına e-okul'un ana sayfasından erişebilmek mümkün. Aşağıdaki bağlantı ile sonuçları öğrenebilir 21-25 Ağustos nakil başvuru tercih listelerine ulaşabilirsiniz.
NAKİL işlemleri e-okul sayfası için tıklayınız
Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri halinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacağı duyuruldu. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
e-Okul üzerinden yapılacak olan nakil başvurusu ile ilgili MEB'in farklı bir bilgilendirmesi ise şu şekilde;
«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği hâlde 15 Eylül 2017 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacaktır.
Son olarak nakil başvuru süreci ile ilgili birçok soru işareti bulunuyor. 14 Ağustos sabahı başlayacak olan TEOG nakil başvurusu ile ilgili sık sorulan sorulardan oluşan bir liste hazırlandı ve kamuoyuna duyuruldu.
1) Kimler nakil başvurusunda bulunabilir?
Herhangi bir okula yerleşsin ya da yerleşmesin tüm öğrenciler isterlerse nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
2) Nakil tercihleri için nereye başvurulacaktır?
Öğrenci velileri herhangi bir ortaokula giderek nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
3) Nakil sürecinde hangi okullar tercih edilebilecektir?
Nakil sürecinde en az 1 en fazla 3 okul olmak üzere istenilen tüm liseler tercih edilebilecektir.
4) Nakil başvurusunda bulunmak istediğiniz lisede boş kontenjan bulunmak zorunda mıdır?
Elbette bir lisede boş kontenjan varsa oraya yerleşme ihtimaliniz artacaktır fakat bir liseye nakil başvurusunda bulunmanız için boş kontenjan olması şart değildir. Zira oradan da başka okullara nakil olmak isteyen öğrenciler olabilecektir ve böylece o okula yerleşme ihtimaliniz ortaya çıkacaktır.
5) Okulların boş kontenjanları ne zaman ve nereden öğrenilebilircek?
14 Ağustos´tan başlamak üzere üç hafta boyunca her pazartesi günü e-okul üzerinden liselerin boş kontenjanları ve taban puanları öğrenilebilecektir.
6) Kaç defa nakil başvurusunda bulunulabilecek?
14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül olmak üzere toplam üç nakil dönemi olacaktır. Yani üç hafta peş peşe nakil başvuruları pazartesi başlayıp cuma günü sona erecek, sonuçlar ise bir sonraki pazartesi günü açıklanacaktır.
7) Bir öğrenci üç nakil döneminde de başvuruda bulunabilir mi?
Evet, öğrenci isterse üç nakil döneminde de şansını deneyebilir.
8) Nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okula devam edebilir mi?
Evet nakil süreci sonunda istediği bir okula yerleşemeyen öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okuluna devam edecektir. Yani açıkta kalma gibi bir durum söz konusu değildir.
9) İlk tercihlerde ve nakil sürecinde herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrencinin durumu ne olacaktır?
Bu öğrenciler 11-15 Eylül tarihleri arasında bulundukları ilçenin milli eğitim müdürlüklerine başvurarak düşük puanlı bir liseye yerleştirilmiş olacaklardır ya da isterlerse açık Öğretim lisesine kayıt yapabileceklerdir. Ayrıca sezon içerisinde de her ayın son haftasında boş kontenjanlara göre nakil başvurusu yapılabilecektir
10) Öğrencilerin yerleştirildikleri okula gidip kayıt yaptırmaları gerekir mi?
Kayıtlar sistem üzerinden otomatikman yapılacağından öğrencilerin ayrıca kayıt yaptırmalarına gerek yoktur ancak okul bilgi formlarının doldurulması, ders seçimi, okul kıyafeti gibi durumlar için öğrencilerin velisi ile birlikte Yeni okullarını ziyaret etmeleri faydalı olacaktır. İlgililere önemle duyurulur.
YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL BAŞVURU TARİHLERİ
TEOG tercih sonuçları dün akşam MEB tarafından açıklandıktan sonra binlerce öğrenci ve velileri, sonuçları kontrol etmek için resmi internet sayfasına hücum ettiler. MEB tarafından yapılan açıklamada TEOG tercih sonuçlarına göre tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrencilerin de açık öğretim kurumlarına yerleştirildikleri belirtildi. Fakat bu öğrencilerin istemeleri halinde yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecekleri hatırlatıldı. Aşağıdaki verilen linke tıklayarak nakil yaptırmak istediğiniz okulun boş kontenjan sayısını görebilirsiniz.
2017 - 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
E-okul ile nakil ve kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra öğrenciler okulların açılmasını bekleyecekler. 2017-2018 yeni öğretim yılı herhangi bir değişiklik olmazsa 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Öğrenciler yine yollara dökülecek ki bu da okul servislerinin yollara dönmesi demek. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi özellikle büyük şehirlerde okulların açıldığı gün veya haftasında toplu taşımayı teşvik etmek için indirim yapılabilir. Bu yüzden özellikle uzakta çalışanlar için okulların açılma tarihi kritik bir öneme sahip.
OKULA KAYIT NASIL YAPILACAK?
Kayıt için velilerin ekstra bir şey yapmalarına gerek bulunmuyor. Kayıt işlemleri yerleştirme işlemleri ve esaslarına göre sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek.
Pansiyonlu okulları kazanarak kayıtlarını yaptıran ve yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden yatılı okuma şartlarını taşıyanlara, cinsiyetine uygun pansiyon bulunması hâlinde, yatılılık kontenjanı çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereğince yatılı olarak öğrenim görme imkânı sağlanıyor.
Mesleki eğitim merkezlerine yerleştirilen öğrenciler çıraklık eğitimine başlayacakları iş yerleri ile yerleştirildikleri tarihten itibaren en geç 2 ay içinde sözleşme imzalayacaklardır. Sözleşme imzalamayanların kayıtları silinerek açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir. Pansiyonlarda paralı yatılı kalmak isteyen öğrenciler ise kontenjanlar ölçüsünde paralı yatılı kalabilecekler.