Lise eğitimine en iyi yerlerde devam etmek isteyen milyonlarca öğrenci TEOG sınavına girdi. İki oturumda yapılan TEOG sınavı boyunca öğrenciler kadar veliler de büyük bir heyecan içerisindeydi. 2017 TEOG sınavları ardından YEP açıklaması bekleniyor. 2017 TEOG YEP puanları 30 Haziran 2017 tarihinde ilan edilecek. Peki öğrencilerin eğitimini etkileyecek TEOG puanı nasıl hesaplanır? TEOG puanı hesaplaması nasıl yapılır?
Birçok öğrencinin hayatını etkileyecek TEOG maratonu sona erdi. TEOG puanları konusunda lise taban puanları TEOG sınavına giren öğrencilerin büyük merak konusu. 700 üzerinden hesaplanan TEOG ortak sınav puanın üzerine 6. 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları eklenip 2’ye bölünerek TEOG yerleştirme puanı elde edilir. TEOG birinci ve ikinci oturumlarda alınan puanları hesaplayarak TEOG sınavından kaç puan aldığınızı öğrenebilirsiniz.
Öğrencinin Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için girdiği sınavlardan yapmış olduğu doğru sayıları toplam geçerli soru sayısına bölünerek 100 ile çarpılıyor ve her sınavın puanı ayrı ayrı hesaplanıyor. Daha sonra bu puanlar ağırlıklandırılarak toplanarak AOSP puanı hesaplanıyor. Daha önce deneme sınavı, konu anlatımı ve sınav öncesi kritik noktalar gibi detayları resmi internet sitesinden yayınlayan MEB, kendi bünyesi içerisinde barındırdığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ODSGM) sayfasından TEOG puan hesaplaması yapılmasına olanak sağlayan bir robot sayfası hazırladı.
TEOG SORULARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
TEOG sınav sorularına itiraz etmek isteyen öğrenciler sorulara, sonuçlara ve cevap anahtarlarına itiraz edebilirler. Eğer TEOG soru, cevap ya da sonucuna itiraz etmek isterseniz işte TEOG sonuçlarına nasıl itiraz edilirin cevapları...
a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının Bakanlıkça yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) gün içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecektir.
b. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (KDV dâhil) yatırılması gerekmektedir.
c. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on)günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.d. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul Sistemi ve http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.
d. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.
e. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.