HABER

TEOG yerine ne geldi? Merkezi sınav artı adrese dayalı yerleştirme nasıl olacak?

TEOG yerine ne gelecek sorusu büyük oranda cevap buldu. Bugün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, basına TEOG yerine nasıl bir sistem geleceğine dair açıklamalarda bulundu. TEOG gibi bir merkezi sınav ile adrese dayalı yerleştirmeyi bir araya getiren sistem nasıl işleyecek işte detaylar...

TEOG yerine ne geldi? Merkezi sınav artı adrese dayalı yerleştirme nasıl olacak?

TEOG kaldırılacak açıklamasından bu yana öğrenciler ile velilerin aklında tek bir soru vardı: "TEOG yerine ne gelecek?" Sonunda TEOG yerine ne geldi sorusu cevabını buldu ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre adı Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olarak açıklanan liseye geçiş sistemi bazı okullar için yapılacak bir merkezi sınav ile adrese dayalı yerleştirmeyi bir araya getiriyor.

İşte TEOG'un yerine gelecek sistemin madde madde detayları:

- Eğitim bölgesi ve mahalli yerleştirme sistemi ile öğrenciler adreslerine en yakın okula yerleştirilecekler.
- Öğrencilerin her okul türüne göre 5 tane olmak üzere tercihleri alınacak. .
- Ortaokula kaydettikleri anda veliler çocuğun hangi okula gideceğini bilebilecekler.
- Fen bilimleri, sosyal bilimler ve proje okullarına giriş için isteğe bağlı sınav yapılacak.
- Merkezi sınav Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak.
- Merkezi sınava dahil olacak okulların sayısı ve adları Mayıs 2018'ta açıklanacak. Bu sınav için de 5 tercih alınacak.
- Sınava girenler ile adrese kayıt olanlar aynı anda duyurulacak.
- Soruları MEB hazırlayacak. 8 ağırlıklı 6, 7 ve 8 . Sınıf konularına göre yapılacak. Ders kitapları baz alınacak.
- Sınavda 60 soru bulunacak ve öğrencilere 60 dakika süre tanınacak.
- Sınava giriş için herhangi bir puan türü sınırlaması olmayacak.

BAKAN YENİ SİSTEM İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ SORULARA DA CEVAP VERDİ

ÖĞRENCİLER İMAM HATİPLERE Mİ YÖNLENDİRİLECEK? SAHTE ADRES KAYITLARINDA ARTIŞ OLACAĞI İDDİASI VAR?

Eğitim bölgeleri sisteminin nasıl oluşturulduğu ortaya çıktığında, kaygıya gerek olmadığı ortaya çıkar. Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz oluştururken, meslek lisesi de olsun, Anadolu lisesi de olsun, imam hatip lisesi de olsun. İki, yine eğitim bölgesi oluştururken, taleple ortaokul ve lisemizi biliyoruz, eşleştireceğiz. Ne çok fazla ne çok az… Yaşarken göreceğiz.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ OLUR MU?

Bunlara karşı çözüm bulabilmek mümkündür. Şunu diyorsunuz, adrese kayıtlı bir öğrenci var. şimdi buradaki insan göçecek… Onun yerine birisi gelecek. Samimi bir şeyse mümkündür, ama bunların kontrol mekanizmaları vardır.

MUHİTİMİZDEKİ OKULDA KAPASİTE 70 KİŞİ, AMA 100 BAŞVURU VAR. ELEME NASIL YAPILACAK? BİR YENİ SİSTEME KISA BİR İSİM KOYDUNUZ MU?

Liselere Kayıt Sistemi. Vatandaşımız biz ne dersen kendisi en iyi algıladığı şekilde oluşacak ama. Veli tercihine bağlı Serbest Kayıt Sistemi.

Geliyoruz, bir okula ola ki taşınmayla beraber 100 tane geldi. Orada da okul başarı puanını esas alacağız.

YABANCI OKULLAR YA DA BAZI LİSELER, ÖZEL SINAV YAPABİLECEKLER Mİ?

Özel sınav yapabilirler, isterlerse bizim sonucumuzu alırlar.

TEOG İLE YERLEŞEN ÖĞRENCİLER ADRESLERİNE YAKIN LİSEYE YERLEŞECEK Mİ? OKULLARA TABAN PUANI KALKTI MI? ÖĞRENCİNİN ADRESİ DEĞİŞTİĞİNDE, YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Biz geçişlere müsaade etmeyeceğiz. Biz, bundan sonraki kayıtla alacağımız öğrencilerimiz için taban puan kalkmıştır, adrese yakın okula kaydını yapacağım. Ama daha önce TEOG puanıyla girmiş öğrencinin yeni tercih yapmasına izin vermeyeceğiz.

ÖĞRENCİLERİN YENİ SİSTEMDE ETÜD MERKEZİNE İHTİYAÇ DUYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? OKUL İÇERİSİNDE SINIF SINIF BİR AYRIM DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Sınıf sınıf bir ayrım düşünmüyoruz. Aynı okul içerisinde A iyi, B negatif gibi olmasını istemiyoruz. Hepsinin bir arada bulunmasını istiyoruz.

SİZE GÖRE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİNDE REVİZYONA İHTİYAÇ VAR MI? YÖK’ÜN ÇALIŞMASI VAR MI?

Eğitim bir bütün. 'Üniversite çok iyi ama lise ortaokul kötü' bu da olamaz. İkincisi, bu YÖK tarafından daha sade, basit anlaşılabilir sistemi kendi evlatlarımıza tanıtmak için rehber öğretmenlerle birlikte tanıtım kampanyasına yapacağız. YÖK Başkanımız Yekta bey ile görüştüm. Halkımızdan gelen görüşler dikkate alınaraktan, onların da razı olabileceği bir sistemi ortaya koyacaklarını ifade etti. Ben mevcut sistemin eskiye göre daha… Ortaokul için söylediğim eksikliklerin aynısı liseler için de geçerliydi. Sınavın önemini azalttığında stres de artıyor. Doğrudan lise mezunu sayımız 900 bin, üniversite kontenjanı da 900 binin biraz üstünde. Ama üniversite sınavına daha fazla giriyor.

Biz diğer bekleyenleri bir şekilde problemini çözmüş olsak. Demek ki bir yılda mezun olan öğrenci kadar, kontenjanımız var.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler