HABER

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazında hangi dualar okunur? Teravih namazı kaç rekattır? Teravih namazı kaç saat sürer?

Teravih namazı kılınışı vatandaşlar, tarafından merak ediliyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı gelmesi ile birlikte teravih namazı bilgilerini tazelemek isteyen vatandaşlar, teravih namazına dair araştırmalar yapıyor. Bol bereket ve mağfiret ayı olan Ramazan ayına ilişkin sorulan soruların başında teravih namazının kaç rekat olduğu ve nasıl kılındığı yer alıyor. İşte vatandaşların teravih namazı hakkında merak ettiği soruların detaylı cevapları!

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazında hangi dualar okunur? Teravih namazı kaç rekattır? Teravih namazı kaç saat sürer?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar, bu mübarek ayda yapılacak ibadetleri araştırıyor. Ramazan'ın bolluğundan yararlanmak isteyen Müslümanlar bu ayda oruç ibadetlerini yerine yerine getirecek. Aynı zamanda oruç ibadeti dışında her gece de teravih namazları kılınacak. Teravih namazının nasıl kılınacağı ve hangi duaların okunacağı internette yanıt bulmaya çalışıyor. Teravih namazına dair sorulan soruların ayrıntılı cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz...

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı 20 rekattır. Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle birlikte 20 rekat olarak kılınır.

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi kabul edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması durumunda da sünnet yerine getirilmiş olur.

TERAVİH NAMAZI NEDEN KILINIR?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervİha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Resül-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat halinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhari, Salatü’t-teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturup dinlenmek sevap olarak sayılır. Bu dinlenmelerde la ilahe illallah ve salavat ile meşgul olunması tavsiye edilir.

En Çok Aranan Haberler