İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Terkos Gölü'nde baharın gelmesiyle birlikte kartpostallık manzaralar ortaya çıktı. Çiçeklerin açmasıyla birlikte göl çevresi adeta renk cümbüşüne döndü.
Terkos Gölü, yıllık 162 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip. 1868 yılında İstanbul’da hem yetersiz kalan su ihtiyacını karşılamak hem de yeni yapılan modern binalara basınçlı su vermek gayesiyle Sultan Abdülaziz tarafından Fransız şirketine imtiyaz verilerek Dersaadet Anonim Su Şirketi -Terkos Şirketi kuruldu. Böylece Terkos Şirketi’nin menba, dere ve yer altı sularını toplayıp Terkos Gölü’ne ulaştırması ve Terkos Gölü’nün suyunu da arıtarak şehre vermesi kabul edildi.
İlk tesis, 1883’te inşa edilen Terkos Gölü kenarındaki terfi merkezidir. 1926 yılında ise Kağıthane sırtlarında ilk su arıtma tesisi yapılmış ve bu su arıtılıp klorlandıktan sonra şehre verilmiştir. Halk arasında Terkos Şirketi olarak bilinen Dersaadet Anonim Su Şirketi, Terkos Gölü kenarında çok katlı binaların basınçlı su ihtiyacını karşılamak için terfi merkezi de kurdu. 1967 yılına kadar çalıştırılan bu pompa istasyonu bugün İSKİ tarafından benzersiz bir sanayi müzesi olarak korunmakta.
(CHA)