Terleme, vücutta meydana gelen doğal bir tepkimedir. Terleme yoluyla vücuttaki su, tuz ve ısı dengesi sağlanır. Son derece doğal bir süreç olmasına rağmen terleme yaz aylarında ve sıcak havalarda pek çok kişi için kabusa dönüşebilir. Kıyafetlerin ıslak görünmesine yol açan terleme aynı zamanda koku ve mantar gibi dermatolojik şikayetleri de beraberinde getirir.
En fazla yaz aylarında yaşanan terleme durumu, vücut ısısını sabit tutarken, zararlı maddelerin de dışa atılmasını sağlar. İnsan vücudundaki ter bezi sayısı 2-3 milyon kadar olup, sırasıyla en fazla avuç içi, koltukaltı ve ayaklarda bulunur. Günde ortalama 100cc ter salgılayan insanoğlu, aşırı efor ve sıcaklıkla birlikte bu durumu 1.5 litreye kadar çıkarabilir. Terleme sorunu ortam sıcaklığının ve neminin yükselmesi, efor sarf edilmesi ve heyecan yaşanması gibi durumlar sonucu artabilir. Ayrıca tansiyon veya şeker düşmesi, kanamalar, ateşli hastalıklar, kalp krizi, sıcak çarpması ve tiroid hastalıkları gibi durumlarda da terleme yaşanabilir.
İlk adımda mutlaka terlemeye yol açan nedenler araştırılmalıdır. Eğer herhangi bir hastalığa ya da ilaç kullanıma bağlı bir terleme şikayeti yoksa kişiler birkaç basit adımı uygulayarak terlemenin önüne geçebilirler. İşte terlemeyi önleyebileceğiniz birkaç basit yolu sizler için araştırdık.
İlk defa “Notting Hill” filminin 1999’daki galasına koltuk altlarını almadan katılan Julia Roberts ile başlayan akımın temeli aslında ünlü ressam Frida Kahlo’ya kadar uzanıyor. Ancak toplumsal tabular içerisinde kadınlar istenmeyen tüylerini bir ayıp olarak gördükleri için genellikle almayı tercih eder. Erkekler ise kadınlara kıyaslandığında sadece isteğe bağlı olarak kıllarını alırlar. Peki koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mıdır?
Koltuk altındaki ter bezleri vücuttan çıkarttıkları terin içinde tuz, su ve toksinleri barındırır. Islak bir koltuk altı mantar ve patojenik bakterilerin üremesi için oldukça elverişli bir alandır. Koltuk altında bulunan kıllar ise bakterilerin üreme sürecini hızlandırır. Aynı zamanda koltuk altında oluşan kötü kokunun büyük bir nedeni de bu bölgede bulunan kıllardır.
Kulağa oldukça tuhaf geldiğinin farkındayız. Ancak koltuk altında bulunan kılları tıraş etmek aslında daha serin kalmanıza ya da vücudunuzun daha az ter üretmesine yardımcı olmaz. Sadece terin koltuk altlarında toplanmasını engeller. Bu durum vücudun biraz daha fazla terlemesine de yol açabilir.
Zerdeçal istenmeyen tüylerin azaltılması için en çok kullanılan doğal besinlerden bir tanesidir. Hatta zerdeçal sadece koltuk altı tüyleri değil, vücutta bulunan bütün istenmeyen tüyler konusunda etkilidir. Koltuk altına sürmek için 1 çay kaşığı zerdeçal ile bir miktar su yeterlidir.
Öncelikle bu karışımın sürüleceği koltuk altını istenmeyen tüylerden arındırın. Daha sonra suyla hazırlanan zerdeçallı kremi koltuk altına sürün. 20 dakika bekledikten sonra koltuk altınızı suyla durulayın.