HABER

Termos bombacısına rekor ceza

Termos içindeki bombanın patlatılması sonucu 10 kişinin ölümüne neden olan 3 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Termos bombacısına rekor ceza

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 5 yıl önce termos içindeki bombanın patlatılması sonucu 7'si çocuk 10 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili savcılık verdiği mütalaada iki kişiye 11 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 625'er yıl verirken, bir sanığa da 845 yıla kadar hapis cezası talep etti. Böylece termos bombacıları için iki bin 95 yıl hapis cezası istenmiş oldu.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 5 yıl önce termos içindeki bombanın patlatılması sonucu 7'si çocuk 10 kişinin ölümüne, 67 kişinin yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 3 kişinin yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hikmet Topal, Murat Ekin ve Burhan Güneş hazır bulunurken, patlamada yaşamını yitiren ailelerin yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sunun iddia makamı, kamuoyunda termos bombacısı olarak bilinen Hikmet Topal'ın küçük yaştan itibaren maytap, torpil, oyuncak füze gibi bayramlarda satılan patlayıcılara büyük ilgi duyduğu ve bu patlayıcıları değişik şekillerde ustaca kullandığı kaydedildi. Topal'ın bayramlarda patlayan sigara imal ettiği, üniversite yıllarında okuduğu aynı zamanda sanayi sitesinde elektrik ve kaynak işinde çalıştığı, fizik ve kimya derslerinin iyi olduğu kaydedilen mütalaada, Topal'ın yaptığı bazı patlayıcılardan arkadaşlarının yaralandığı belirtildi.

CEP TELEFONUNDAN BOMBA YAPMIŞ
Topal'ın yasa dışı bazı internet sitelerinden bomba yapımı ile ilgili bilgi aldığı, bunun sayesinde olay tarihine kadar küçük çaplı minyatür bomba denemelerinde bulunduğu, denemelerin birinde cep telefonunu bizzat bombaya çevirdiği ve eğitim verecek düzeyde olduğu kaydedilen mütalaada, Topal'ın özel bir telsiz şirketinde çalıştıktan sonra iki el telsizi sipariş ettiği ifade edildi. Mütalaada, Topal'ın arkadaşları ile patlayıcılar sayesinde balık avladıkları, bu yöntemin arkadaşları tarafından kameraya kaydedildiği, Koşuyolu patlaması hazırlıklarının da burada yapıldığı belirtildi. PKK'nın hedefleri doğrultusunda Topal'ın Diyarbakır'da bombalı eylem yapmak istediği belirtilen mütalaada, sanığın teğmen olarak askerlik yaptığı sırada izne geldikten sonra bombalı eyleme karar verdiği ifade edildi.

HEDEFİNDE POLİS VARDI
Termos içine yapılan bombalı düzeneğin Koşuyolu parkı önüne bırakıldığı, balkondan bombanın konulduğu yerin görüldüğü, kendisinin polis aracı beklerken, olay sırasında yaşamını yitiren Hasan Marangoz'un merak ettiği için sanık Topal'ın bırakmış olduğu termosu alarak Oryıl kavşağına doğru götürdüğü, Topal'ın bütün dikkatinin Ofis semtinden gelecek olan polis ekiplerinde olduğu kaydedilen mütalaada, sanığın bombanın yerinde olmadığını görünce paniklediği ve bombayı patlattığı yer aldı. Sanıkların olayı PKK terör örgütü adına yaptıkları ancak daha sonra internet üzerinden olayın Türkiye İntikam Tugayı (TİT) adına üstlendiği kaydedildi.

REKOR CEZA İSTENDİ
Mütalaada, sanıklar Hikmet Topal ile Burhan Güneş hakkında, TCK'nın "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" suçundan 1'er kez, "kasten adam öldürme" suçundan da 10'ar kez olmak üzere 11'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılması isteniyor. "Kasten adam öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması" ve "mala zarar verme" suçlarından da 625'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Sanık Murat Ekin hakkında ise olayda kullanılan bombanın hazırlanması eylemine katıldığı gerekçesiyle aynı suçlardan 845 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Mahkeme heyetinden söz alarak savunma yapan sanıklar, suçlamaları red ederek tahliyelerini istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının esas hakkında mütalaa yapmaları için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

En Çok Aranan Haberler