SAMSUN (İHA) - ABD'de, 11 Eylül 2001 tarihinde kaçırılan uçaklarla Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri'ne yapılan ve 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırının ardından, ABD'nin Afganistan ve Irak'a müdahalesiyle birlikte uluslararası terörde de tırmanma olduğu bildirildi.
İkiz Kuleler'e yapılan saldırı konusunda dünya kamuoyunda halen tartışmalar sürerken, 11 Eylül 2001'den sonra 9 ülkede büyük çaplı 11 uluslararası terör olayı gündeme geldi. Bu terör olaylarında 3 bin 732 kişinin hayatını kaybettiği, 5 bine yakın kişinin de yaralandığı öğrenilirken, Irak'ta ve Lübnan'da değişik gruplar, Türkiye'de de PKK/KONGRA-GEL'in yaptığı terörist faaliyetler her gün onlarca kişinin ölmesine neden oluyor.
Edinilen bilgilere göre, Irak, Lübnan ve Türkiye'de kısa aralıklarla yaşanan ve çok sayıda vatandaş ile güvenlik görevlisinin şehit olduğu terör olaylarının yanı sıra uluslararası terörist grupların 11 Eylül 2001 ile 25 Temmuz 2005 tarihleri arasında dünyanın değişik merkezlerinde yaptığı terör faaliyetleri şöyle:
11 Eylül 2001 sabahı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri'ne kaçırılan uçaklarla yapılan saldırıyla, ABD dünya tarihinin en büyük terörist saldırısını yaşadı. Teröristler, Pentagon'a da intihar saldırısında bulundu. Bütün dünyada büyük bir infial uyandıran 11 Eylül saldırılarında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 100 milyar dolarlık maddi kayıp meydana geldi.
12 Ekim 2002'de Endonezya'nın Bali Adaları'nda Avustralyalı tatilcilere yönelik bombalı araç saldırısında 182 kişi öldü, 250 kişi yaralandı.
24 Ekim 2002'de Rusya'nın başkenti Moskova'da 700 kişi tiyatroda rehin alındı, olayda 90 kişi hayatını kaybetti.
28 Kasım 2002'de Kenya'nın Mombasa şehrinde El-Kaide tarafından düzenlendiği ileri sürülen ve turistlerin kaldığı bir otelin bombalandığı saldırıda 13 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
13 Mayıs 2003'te S. Arabistan Riyad'da, yabancıların yaşadığı evlerin bulunduğu bir mevkideki bombalı araç saldırısında 29 kişi öldü, 160 kişi yaralandı. Saldırıyı El-Kaide'nin düzenlediği iddia edildi.
16 Mayıs 2003'te Fas'ta, El-Kaide bağlantılı olduğu öne sürülen bir grup tarafından düzenlenen ve beş ayrı hedefe yönelik bombalı saldırılarda 31 kişi öldü.
15 Kasım 2003'te Türkiye'nin metropolü İstanbul'da 2 sinagoga bombalı araçlarla düzenlenen intihar saldırılarında 25 kişi öldü.
20 Kasım 2003'te yine İstanbul'da İngiliz Büyükelçiliği ve HSBC Bankası'na yönelik bombalı araçlarla yapılan intihar saldırılarında 27 kişi hayatını kaybetti, 450 kişi yaralandı.
11 Mart 2004'te İspanya Madrit'te demiryolları bombalandı. 10 ayrı patlamada 191 kişi öldü ve bin 800'den fazla kişi yaralandı.
7 Temmuz 2005'te İngiltere'nin başkenti Londra'da, Aldgate/Liverpool, Street, Edgware ve Picadilly metro istasyonlarıyla bir belediye otobüsüne eşzamanlı olarak düzenlenen dört ayrı bombalı saldırı sonucunda 56 kişi öldü, 700 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu geçtiğimiz yıllarda Newyork, Madrit ve İstanbul'da da büyük saldırılar gerçekleştirdiği iddia edilen El-Kaide bağlantılı bir terör örgütünün üstlendiği kayıtlara geçti. Yapılan soruşturmalar sonucunda, İngiliz polisi 7 Temmuz'da meydana gelen saldırıları gerçekleştirdiği ileri sürülen ve patlamalar sırasında ölen 4 saldırganın Pakistan asıllı İngiliz vatandaşları olduğunu açıkladı.
22 Temmuz 2005'te yine Londra'da ikinci bir saldırı daha düzenlendi. İlk saldırıya benzer bir şekilde 3 metro istasyonu ve bir belediye otobüsüne düzenlenen saldırılarda can kaybı olmadı. Londra'daki bombalı saldırı girişimlerinin sorumluluğunu yine El-Kaide bağlantısı olduğu sanılan Ebu Hafs El-Masri Tugayları'nın üstlendiği bildirildi.
24 Temmuz 2005'te ise Mısır'ın Şarm El Şeyh ve Naama Bay sayfiye beldelerinde meydana gelen patlamalarda 88 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Patlamaların sorumluluğunu El-Kaide bağlantılı olduğunu iddia eden bir grup üstlendi. Patlamalar Şarm El Şeyh'teki pazar yakınında ve Naama Bay'daki turistik pazar, Ghazala Gardens Oteli ile Moevenpick Otel'de meydana geldi. Saldırılar, iki bomba yüklü araçla gerçekleştirildi. Bombalı araçlardan biri Naama Bay'daki Ghazala Garden Oteli'nin önünde, diğer bombalı araç ise Şarm El Şeyh'teki eski pazarda patladı.
Öte yandan, Naama Bay'ın girişindeki bir araç parkında da bir bavuldaki patlayıcılar infilak etti. Ölenler arasında 2 Türk vatandaşının yanı sıra İngiltere, Hollanda, Katar, Kuveyt, Rusya, S. Arabistan ve Mısır vatandaşlarının bulunduğu öğrenilmişti. Masır'ın Şarm El-Şeyh beldesinde meydana gelen bombalı eylemlerin ardından, Mısır güvenlik güçlerinin Sina'da 70 kişiyi gözaltına aldığı kaydedilmişti. Tatilini yarıda keserek Şarm El-Şeyh'e gelen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise terörle mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyerek, "Şantajlara boyun eğmeyeceğiz" demişti.
Uluslararası terör çirkin yüzünü bütün dünyada gösterirken, Türkiye'de dış destekli PKK terörüne karşı da birlik ve beraberlik mesajları verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, "Türkiye'deki terör konusunda zaten gerekenleri Türk Silahlı Kuvvetleri yapıyor. Hükümet ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların, konu ile ilgili olarak takvim içinde yapmaları gerekenler belli ve de yapılıyor. Terör ile mücadele bizim için önemli, hep birlikte bu mücadeleyi vereceğiz. Terörün dili, dini, ırkı olmaz. Terör terördür ve mücadele sürecek. Bu konuda bütün dünya devletleri el ele vermeli. 'Senin terörün, benim terörüm' mantığı son derece yanlış" açıklamasını yaptı.