ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, terör eylemlerinin bu şekilde artmaya devam etmesi durumunda bu ülkede yaşayan herkes gibi sanayi ve ticaret hayatının da olumsuz etkileneceğini belirterek, "İdari tedbirler ve halkın bilinçli şekilde teröre yüz vermemesiyle tekrar istikrar ortamına kavuşuruz" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının ekonomiye bakışını gösteren, "Durum Tespit Raporu" ve "Beklenti Raporu" ile TOBB Ekonomik Barometre 2005 Anketi sonuçlarını düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hisarcıklıoğlu, "Rapora göre iş dünyasının beklentilerinde bir azalma var mı?" şeklindeki soru üzerine, ankette geleceğin daha olumlu ve aynı kalacak diyenlerin oranının yüzde 70 olduğunu, kötü olacak diyenlerin ise yüzde 30 olduğunu hatırlatarak, "Bunları Türkiye'deki oda ve ticaret, sanayi heyetlerinin değerlendirmesi. Biz önümüzdeki dönemde daha hızlı yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğuna işaret ettik. Yapısal reformlar gerçekleşmemesi durumunda beklentiler aşağıya inecektir" diye konuştu.
Türk işadamlarının dünyadaki ekonomik transformasyonu gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri yönündeki bir soruya Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki döneme global ölçek ekonomisinin hayat vereceğini belirterek, ölçek ekonomisini hayata geçiremeyenlerin kaybedenler arasında yer alacağını söyledi. Bu durumun sadece iş dünyası için değil tarım sektörü için de geçerli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu noktada sanayicilerin bilinçli hareket edebilmeleri için güçlerini birleştirmeye ve kurumsallaşmaya ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu Türkiye'deki firmaların yüzde 80'inin 20 yıldan az bir geçmişlerinin olmasının bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
TIRMANAN TERÖR OLAYLARI Bir gazetecinin, "Son günlerde tırmanan terör olaylarının ve toplumsal tepkilerinin yatırım ortamında risk oluşturur mu?" şeklindeki sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
"Terör eylemleri bu şekilde artmaya devam ederse, bu ülkede yaşayan herkes gibi ticaret ve sanayi hayatını olumsuz şekilde etkiler. Biz aklı selim davranarak, idari tedbirler alınarak ve halkın da bilinçli şekilde teröre yüz vermemesiyle tekrar istikrar ortamına kavuşulacağına inanıyorum."
Beklentiler konusunda, şu an bir düşme ortamının olmadığını, ancak reformların gerçekleşmemesi durumunda bunun hızla olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz devletten bir kuruş para istemiyoruz. Verilecek her bir kuruşun maliyeti bize 2 kat daha pahalıya mal oluyor. Bizim maliyetlerimiz rakiplerimizle eşit koşullara getirilsin. Vergi oranları, istihdamdaki vergi oranı, enerji maliyetleri ve ihracatçıların dövizi sağlıklı olarak kullanması. İlk 3 neden yapısal reformlarla sonuncusu ise makro ekonomik politikalarla ilgilidir. Yani insanlar kar ederse yatırım yapar, sermaye biriktirir" şeklinde konuştu.
Raporun Başbakana sunulup sunulmadığı yönündeki bir soruya, "Biz Türk iş alemi olarak durumu tespit eder, böyle bir sıkıntı var diye hükümete ve muhalefete göndeririz" diyen Hisarcıklıoğlu, ancak bu konuda yetki ve karar almanın siyasi otoritede olduğuna dikkat çekti. Bu noktada iktidarın vizyonu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, hükümetin 3 Kasım beyanları, Acil Eylem Planı içerisindeki vaatlerinde bu sorunlara getirilen çözümlerin yer aldığını ancak kendilerinin bu sürecin hızlandırılarak yapılmasını istediklerini söyledi.
TOBB Başkanı, "İş dünyasının erken seçim gibi bir beklentisi var mı?" sorusu üzerine, "Bence erken seçimi konuşmak bizim enerjimizi boşa tüketir. Seçimi gündemden düşürüp ekonomiye odaklanmalıyız" dedi. Seçimin normal süreci içerisinde yapılacağına inandıklarını kaydeden Hisarcıkloğlu, sektörün sadece rakiplerile eşit futbol oynayacakları bir sahanın oluşturulmasını istediklerini vurguladı.
Hisarcıkloğlu, makro ekonomik göstergelerin sonuçları itibariyle olumluluklar olduğunu, ancak yüksek vergi oranlarının cari giderlerin aşağıya indirilmesine bağlı olduğunu belirterek, 2001 yılından bu yana uygulanan ekonomik programa ufak ayarlarla devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Yan sanayi ve ara mali ithalatının artmasına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bunun içerdeki fabrikaların kapandığı anlamına geldiğini söyledi. "Ara malı ihracatı toplam ihracatımızın üstünde" diyen Hisarcıklıoğlu özellikle Türkiye'nin iplik ve kumaş ithal ettiğini vurguladı.