ANKARA (İHA) - Terörle mücadele sırasında köy boşaltma ve evlerin yıkılması gibi olaylarda yaşanan mağduriyetlerin mahkemelere gitmeden çözülmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Tasarıya komisyonda eklenen geçici bir madde ile mağdurların yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde ilgili valilik ve kaymakamlıklara başvurmaları halinde, 19 Temmuz 1987 tarihi ile yasanın yürürlüğe girdiği tarih arasında terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin maddi zararları tazmin edilecek .Söz konusu maddeye göre yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren iki yıl içinde sonuçlandırılacak.
Tasarı, terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacını taşıyor. Bu çerçevede tasarı, Terörle Mücadele Yasasının (TMY) 1, 3 ve 4. maddeleri kapsamına giren eylemler ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin maddi zararlarının sulhen karşılanması hakkındaki esas ve usullere ilişkin hükümleri kapsıyor.
Tasarıyla 'Devletçe arazi veya konut tahsisi suretiyle yahut başka bir şekilde karşılanmış bulunan zararlar ile mahkeme kararı gereğince karşılanmış bulunan zararların yanısıra, AİHM'nin AİHS uyarınca dostane çözüm yoluyla uzlaşılan tazminatın ödenmesiyle karşılanan zararları ile 'yardım ve yataklık' suçundan hüküm giyenler ve kendi kasıt, kusur veya ihmalleri sonucunda oluşan zararların dışında, 'Terör dışındaki ekonomik ve sosyal sebeplerle uğranılan zararlar ile kendi istekleriyle bulundukları yerleri terk edenlerin bu sebeple uğradıkları zararlar' ödenecek tazminatlar dışında tutuldu.
ZARAR TESPİT KOMİSYONLARI KURULACAK
Tasarıyla ayrıca ilde valinin görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında Zarar Tespit Komisyonları oluşturulacak. Bu komisyonlar illerde yasa kapsamında yapılacak başvurular üzerine 10 gün içinde kurulacak. Komisyonda Maliye, Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köyişleri, Sağlık ile Sanayi ve Ticaret konularında uzman birer kamu görevli ile ilgisine göre vali tarafından belirlenecek kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun yönetim kurulunca görevlendirilen bir temsilciden oluşacak.
Komisyon salt çoğunlukla toplanacak ve kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınacak. Bu komisyonlar, İçişleri Bakanlığının 2 ay içinde çıkaracağı yönetmeliğe dayanarak çalışma yürütecek. Zarar gören kişi veya yasal mirasçıları ya da yetkili temsilcilerinin, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 60 gün içerisinde, her halde olayın meydana gelmesinden itibaren bir yıl içerisinde ilgili valiliğe veya kaymakamlığa başvuracaklar. Komisyonlar başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde başvuruyla ilgili çalışmasını tamamlamak zorunda olacak.
Yasa tasarısına göre bu komisyonlar ilgili kamu kurum, kurul ve kuruluşlarından her türlü bilgi ve yardımı isteyebilecek. Kamu kurum, kurul ve kuruluşlarında çalışanları günlüğü 19.3 milyon liraya bilirkişi olarak da görevlendirebilecek. Tasarıda ayrıca 'Hayvanlara, ağaçlara, ürünlere ve diğer taşınır ve taşınmazlara verilen her türlü zararlar/ Yaralanma, sakatlanma ve ölüm hallerinde uğranılan zararlar ile tedavi ve cenaze giderleri/ kişilerin malvarlıklarına terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle ulaşamamalarından kaynaklanan maddi zararların' karşılanmasını da hüküm altına alınıyor.
ÖDENECEK TAZMİNATLAR
Taşınmaza ilişkin zararların Kamulaştırma Yasası'na göre belirleneceği hükme bağlanan tasarıda yaralanma, sakatlanma ve ölüm hallerinde ödenecek tazminat miktarı şöyle:
Yaralananlara 1 milyar 621 milyon 620 bin lirayı geçmemek üzere yaralanma derecesine göre, çalışma gücü kaybı yetkili sağlık kurullarınca 3. derece olarak saptananlara 1 milyar 81 milyondan, 6 milyar 486 milyona kadar, çalışma gücü kaybı yetkili sağlık kurullarınca 2. derece olarak saptananlara 6 milyar 756 milyon liradan 12 milyar 972 milyona kadar, çalışma gücü kaybı yetkili sağlık kurullarınca 1.derece olarak saptananlara 13 milyar 243 milyondan 19 milyar 459 milyon liraya kadar, ölenlerin yasal mirasçılarına ise 13 milyar 513 milyon lira nakdi ödeme yapılacak.