HABER

"TErör nedeniyle reform gecikmiştir"

ANKARA (İHA) - Başbakan Abdullah Gül, insan hakları konusundaki reform çalışmalarının Türkiye'nin 10-15 yıldır uğraştığı terör eylemleri nedeniyle geciktiğini söyledi. Gül, Avrupa Birliği'nin bir Hıristiyan klübü olarak kalmamasının, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin kararlarına bağlı olduğunu belirtti.

Gül, 'Türkiye'de insan hakları, güncel gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri' konulu panelde yaptığı konuşmada, insan haklarının yalnızca ülkelerin iç meselesi olmadığını, dünyanın neresinde olursa olsun olup bitenleri bütün dünyayı ilgilendirdiğini ifade etti. Özgürlüklerin evrensel olarak bütün insanlara verilmesi gerektiğini kaydeden Gül, insah hakları konusundaki evrensel kıstasların Türkiye tarafından da benimsendiğini, ancak Türkiye'nin hala bazı eksiklikleri bulunduğunu kaydetti. Bu eksiklikleri gidermek için çabalarının sürdüğünü ifade eden Gül, Türkiye'nin son 15 yıldır terör eylemleriyle karşı karşıya kaldığını, bunun da reform çalışmalarının gecikmesine sebep olduğunu kaydetti.

Hükümetin ilk günlerinden itibaren insan haklarının gleiştirilmesi konusunda kararlılığını ortaya koyduğunu belirten Gül, "Türkiye'nin hedefi Avrupa Birliği'ne girmektir. Avrupa Birliği'ne girmek için de hükümetimizin farklı tavrı şudur. Önce bu klübün kurallarını ve şartlarını yerine getirmeliyiz. O bakımdan hiç kimse bize bir şey söylemeden biz üstümüze düşen görevi yaptık. Bu safhada hiç kimse bize Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmediniz deme hakkına sahip değildir" dedi.

Bu reformları türk halkı hakettiği için yaptıklarını kaydeden Gül, "Türkiye konusundaki karar Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerine kalmıştır. Eğer dünyada gelişen olaylarda stratejik rol oynamayı hedefleyen bir Avrupa Birliği istiyorlarsa o zaman Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne çok şey katacağını hesaplamaları gerekir" dedi.
Aday ülkelerden çoğunun Türkiye'den daha geri olduğuna dikkat çeken Gül,

"Şu anda Avrupa Birliği'ne aday olan 10 ülkenin çoğunun Türkiye'den çok geri olduğunu herkes bilmektedir. Avrupa Birliği içindeki bazı akımlar, Avrupa Birliği'nin bir Hıristiyan klüp olarak kalmasını tercih etmektedirler. Bu onların tercihidir. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Gerisi birliğin alacağı kararlar doğrultusunda ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyük geçmişi olan bir ülke olduğunu dile getiren Gül, "Yüzyıllar önce ulaşımın, haberleşmenin olmadığı bir dönemde farklı dinden farklı kültürden olan insanların yaşadığı bir ülkedir. Avrupa Konseyi'nin ilkelerini gözden geçirirseniz, bunların uzun yıllar önce gerçekleştiğini görürsünüz. Bu açıdan geçmişinde güven olan bir ülke olarak geleceğe de güvenle bakıyoruz. Türkiye'nin önü açıktır. O bakımdan Türkiye'nin geleceği daha parlaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler