ANKARA (ANKA) - Eski Adalet Bakanı ve AKP Ankara milletvekili adayı Cemil Çiçek, Terör meselesinin hükümet değil devlet meselesi olduğunu belirterek, "terör örgütlerinin arkasında 28 devlet var" dedi.
Terörün iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini de kaydeden Çiçek, "terör bilek kanırtma, vatanseverliğin sınanacağı bir konu değil" diye konuştu. Erdoğan ile Baykal arasındaki ip tartışmalarını da değerlendiren Cemil Çiçek, bu tartışmaların yanlış anlaşılabileceğini vurgulayarak "ip polemiği hoş değil, bu iple Türkiye'de, başbakan, dışişleri bakanı asıldı, ip tartışmaları 1960 ihtilalini çağrıştırabilir" dedi.
NVT'de gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan eski Adalet Bakanı ve AKP Ankara milletvekili adayı Cemil Çiçek, tezkere tartışmalarını değerlendirdi. Tezkerenin uzun süredir tek çözüm gibi kamuoyuna sunulduğu ve yine eski alışkanlıkların nüksettiğini kaydeden Çiçek, "Terörün konuşulan yanı var, konuşulamayan yanı var. Türkiye sadece PKK terörü ile mücadele etmiyor ki, radikal terör örgütleri var, din adına eylem koyan. Diğer örgütler var. Tarihin en kanlı örgütlerinden birisi olduğu için PKK'ya yöneliyoruz" dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun süredir terörle mücadele ettiğini ve terörün hükümet meselesi değil devlet meselesi olduğunu ifade eden Çiçek, terörü iç politika malzemesi yapanları suçladı. Çiçek, "Terör konusunda hükümete suçlamaları yapanlar iki milletvekili daha fazla çıkarmak adına gerçekleri saptırıyorlar" dedi.
28 DEVLETİN ÇOĞU MÜTTEFİKİMİZ
Terör örgütlerinin arkasında 28 devlet olduğunu ifade eden Çiçek, "Bu terör olgusunun cesametini bilip ona göre bu tezkere ne anlam ifade edecek, onu bilmek lazım. Bu örgütlerin arkasında 28 devlet var. Ve bunların çoğu müttefikimiz. Filistin'de, Lübnan'da birlikte görev yapıyoruz. Mesele bir tezkereyle sınırötesine evet ya da hayır denmesi değil. Bu meseleye ne kadar katkı sağlayacak onu bilmek lazım. Tezkere çıkarılmasına karar verildiği an, alacağımız neticelerin lehte olacağına karar verildiği an tezkere bir günde çıkartılır. Buna hayır diyecek bir milletvekili de çıkmaz"diye konuştu.
Çiçek, terörün uluslar arası bir konu olduğunu, uluslar arası desteğin çekilmesi halinde de bir dakikada biteceğini savundu. Terör örgütlerinin taşeron örgütler olduğunu ve şu ya da bu politikanın aracı olduğunu ifade eden Çiçek, güç dengeleri hesaba katılmadan sınırötesi operasyona karar vermenin de yanlış olacağını dile getirdi.
BARZANİ'YE TÜRKİYE ÇOK EKMEK VERDİ
Barzani'nin geçmişte Türkiye'yle nasıl işbirliği yaptıysa şimdi de yapması gerektiğini belirten Cemil Çiçek, "Geçmişini unutmaması lazım. Bu ülke Barzani'ye çok ekmek verdi. Türkiye olmasaydı Barzani de Talabani de olmazdı" dedi. Irak meselesine Türkiye'nin hiçbir zaman şovenist ve emperyalist bir yaklaşımla bakmadığını dile getiren Çiçek, Türkiye'nin tek hassasiyetinin güvenliği olduğunu ifade etti. Irak hükümetinin güçsüzlüğünü, zayıflığını herkesin bildiğini kaydeden Çiçek,Türkiye'nin Kuzey Irak konusunda tek muhatabının ABD olduğunu savundu.
İP TARTIŞMALARI HOŞ DEĞİL
Terör konusunda Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden yeterli desteği alamadığına işaret eden Çiçek, "Pek çok teröristin iadesini istedik, birini bile iade etmediler, o dönemde idamı bahane ettiler. Şimdi ip çıkarılıyor, kayış çıkarılıyor ama idam 57.hükümet döneminde kaldırıldı. Şimdi seçim öncesi ip polemiği ise gereksiz, hoş bir şey değil. Bu iple Türkiye'de başbakan asıldı, Dışişleri bakanı asıldı. Bu ülkeyi yanlış çağrışımlara götürür.Bu tartışmalar böyle magazinel, hoş olmayan görüntülerle olmaz" dedi.
TEK BİR CEVAP NEYSE SÖYLE MİLLET BİLSİN
MHP'nin terörle mücadele konusunda son günlerde bilboardlara asılan "bölücülere,teröre, düz ovacılara tek bir cevap yeter" yazılı afişlerine de gönderme yaptı. Çiçek, "Sen bu terör için ne diyorsun, onu söyle, tek bir cevap yeter diyorsun, o halde söyleyin de bu cevabın ne olduğunu Türkiye kurtulsun" diye konuştu. Çiçek, bu işlerin tek bir cevapla olmayacağını, terörü kimsenin hafife almaması gerektiğini de söyledi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Çiçek, bir soru üzerine cumhurbaşkanlığı seçimini de değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin zamanından çok önce konuşulmaya başlandığını ve rejim meselesi haline getirildiğini kaydeden Çiçek, bazı partilerin de bunu sorun haline getirmekte siyaseten fayda gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda esas meselenin 1982 anayasasından kaynaklandığını kaydeden Çiçek, Anayasa Mahkemesi'ni de sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirmekle eleştirdi. Cumhurbaşkanının bu kadar yetkiye sahip olmasının yanlış olduğunu dile getiren Çiçek, "bu yetkilerin önemli bir kısmının ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi. Son günlerdeki Meclis başkanının tarafsızlığına yönelik tartışmaları da değerlendiren Cemil Çiçek, "tabi ki tarafsız olmalı ancak adaysa sizden benden farkı yok. Bunu anayasada netleştirmek lazım" dedi.
23 TEMMUZ'DA HERKES VATANDAŞIN MESAJINI DEĞERLENDİRMELİ
Cemil Çiçek, 23 Temmuz'da bütün partilerin vatandaşın sandıkta verdiği mesajı soğukkanlı değerlendirmesi gerektiğine de işaret ederek, seçim sonrası yeniden bakanlığı kabul edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya da "göl görmeden paçayı sıvamak olur. Bu mesele bana bağlı değil, bakanları başbakan kendisi tayin ediyor" şeklinde karşılık verdi.