Erzincan’da faaliyet gösteren 7 üniversite öğrencisinin, ’terör örgütüne üye olmak’ suçundan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmasıyla ilgili Erzurum Özel Yetkili 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, bu konuya dikkat çekildi. Kadın komitesinden sorumlu olduğu için 7.5 yıl hapis cezasına çaptırılan Yeknur Yurtsever’in, dernekte yapılan faaliyetlere Erzincan üniversitesinde okuyan kız öğrencileri getirerek, erkek militan sayısında artış sağladığı yazıldı.
Erzincan’da 24 Mayıs 2011 günü PKK’nın gençlik yapılanması olan DYGM’ye yönelik olarak üniversite öğrencilerin evlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda Erzincan Üniversitesi’nde okuyan 1’i kız 10 öğrenci gözaltına alınırken, örgütsel doküman ve bilgisayarlara el konuldu. 27 Mayıs günü Erzurum’a getirilen ve Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan öğrencilerden Yeknur Yurtsever, Çetin Şimşek, Cihangir Ali Akkoyun, Vedat Sümer, Ali İnal, Uygar Ufuk Karakaya ve Vural Turgut tutuklanarak H Tipi cezaevine gönderildi.
6- 10 YIL ARASI HAPİS CEZASI
’Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan üniversite öğrencileri haklarında Erzurum Özel Yetkili 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla ilgili olarak 18 Ocak 2012 günü karar çıktı. Mahkeme heyeti Çetin Şimşek’i 10 yıl, Yeknur Yurtsever, Vural Turgut, Ali İnal’ı 7 yıl 6’şar ay, Cihangir Ali Akkoyun, Vedat Sümer, Uygar Ufuk Karakaya’yı 6 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı. Kararının açıklanmasından sonra öğrencileri Kürtçe olarak ’Biji serok Apo’ (Yaşasın Başkan Apo) diye slogan attı.
YASAL DERNEK ALTINDA GİZLİ ÖRGÜT ÜYELİĞİ
Davayla ilgili olarak Özel Yetkili 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, PKK’nın gençlik yapılanmasının Türkiye’yi Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Çukurova, Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgeleri olarak değerlendirildiğine işaret edildi. İllerdeki gençlik yapılanmasından dolayı 2009’da 301, 2010 yılında ise 119 kişinin tutuklandığı bildirilen kararda, özellikle kırsaldan gelerek üniversite okuyan gençleri ailelerinden koparmak ve amaca ulaşmak için DYGM’nin açmış olduğu evlerde barındırdıkları anımsatıldı. Evlerde kalan öğrencilerin eğitim verilerek yetiştirildiği, böylece örgüte eleman kazandırıldığına dikkati çekilen gerekçeli kararda, bu yüzden yasal öğrenci dernekleri kurarak piknik, eğlence geceleri, film izleme günleri, söyleşi, şiir dinletisi, şölen gibi etkinliklerle geniş bir kitleye ulaşmaya çalışıldığı belirtildi. Mahalle ve yurtlarda bulunanlarla oluşturulan komitenin belirlediği kuryeler aracılığı ile haberleştikleri yapılan incelemeyle tesbit edildi. Kadınlarla ilgili bilinçlendirme çalışmalarında film izleme ve çay toplantılarının düzenlendiği belirlendi. DYGM’ye alınanlar arasında Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinden olan öğrencilerin tercih edildiği vurgulandı.
ÜNİVERSİTELİ KIZLAR GELİNCE, ERKEK SAYISI ARTTI
Kadın komitesinden sorumlu olan Erzincan Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2’nci sınıf öğrencisi Yeknur Yurtsever ile ilgili yapılan değerlendirmede şöyle denildi:
"Erzincan Demokratik Öğrenci Derneği’nde yapılan faaliyetlere üniversitede okuyan kızlearı çağırdığı, bununla bağlantılı olarak gelecek erkek şahısların sayısında da artış olduğu görülmektedir. Sanığın kadın komitesinden sorumlu olduğu, bayan şahısların çay içme, film izleme ve piknik gibi faaliyetler düzenlenerek yapı içerisine çekilmesinde aktif rol oynadığı yaptığı telefon, SMS görüşmelerinde tesbit edilmiştir. Erzincan’da yürütülen soruşturma sırasında, bazı gençlerin aileleri tarafından yapılan ihbarlarda çocuklarına ulaşılamadığı, mahkemenin de bilgisi dahilinde olan bazı gençlerin terör örgütünün kırsal alanında faaliyette bulunmak amacı ile Erzincan İli’nden ayrıldıkları gerçeği göz önüne alındığında, sanıkların yürüttükleri gençlik yapılanması içerisindeki faaliyetlerin masum görünebilecek öğrenci hareketi, sivil toplum yapılanması şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sanık bilinçli bir şekilde KCK’nın gençlik yapılanması olan DYGM içerisinde örgüt üyesi olarak yer aldığından dolayı suç kastının yoğunluğu, suçun işlendiği yer ve zaman gözetilmek sureti ile takdiren ve teşdiden cezalandırılmasına karar vermek gerekmiştir."
DAĞA DAVET GÖRÜŞMESİ
Yaklaşık 100 sayfayı bulan gerekçeli kararda, dağa çıkarılmak istenen öğrencilerle ilgili olarak yapılan son görüşmelere yer verildi. Öğrencilerden Vural Turgut’un Van ilinden X’le MSN üzerinden yaptığı görüşmeye göre, özellikle kararsız öğrencilerin dağa çıkarılması konusunda Lut Peygamber’in düştüğü kaygılara gerek olmadığı vurgulanıyor:
- X şahıs: Gençlik Lut peygamberin düştüğü kaygılara düşmemeli. İşte ben gidiyorum arkadaşlar, aile ne olacak? Oysaki bilse gençlik bu konuda en ufak kaygının olmaması gerektiğini. Gençlik enerji demektir. Bu işte çözümleme bundan ibarettir.
-Vural Turgut: Anladım bana bir kaç gün mühlet verin geleceğim.
-X şahıs: Net kaç gün? İleteyim gerekli yerlere.
-Vural Turgut: Yav şimdi ben kendimi de kötü hissediyorum. Hemen gelmem gerekirdi.
-X şahıs: Kararsızsın...
-Vural Turgut: Evet o yüzden kendimi kötü hissediyorum. Ama bu hep öyle olacağım anlamına gelmiyor. Geleceğim.
-X şahıs: Hareket diyecek işte gençlik. Yav sen bırak arkandakileri düşünme. Sen gelince onlar da gelir.
-Vural Turgut: Partinin bireye ihtiyacı yok, aslında bireyin insana ihtiyacı var.
-X şahıs: Kim gelecek?
-X şahıs: Hepsini deneyeceğim. 4 kişi yeter mi, 4 kişi ile konuşacağım. Kim geldi ise az çok tahmin ettiğin kişiler V., Y., A.
.....
-Vural Turgut: Tamam yarın orada olurum. Gelirken yanımda eşya, elbise falan getireyim mi?
-X şahıs: Bir kısmını bırakırsın, oradaki arkadaşlara dağıtırsın. Bu bile arkadaşları etkiler. Bu bile devrimci bir tavırdır.